Lopersknie

Bijgewerkt op 6 september 2022

Wat is een lopersknie?

Een lopersknie is een regelmatig voorkomende sportblessure die leidt tot pijn aan de zijkant van de knie die vooral optreedt bij wandelen, hardlopen en/of fietsen. De medische naam voor deze aandoening is iliotibiaal frictiesyndroom of iliotibiale bandsyndroom.

Wat is de oorzaak?

Een lopersknie wordt veroorzaakt door overbelasting van het been, meestal door vaak lange afstanden te hardlopen of te fietsen. Hierbij schuurt de peesplaat die aan de zijkant van het bovenbeen loopt over een uitsteeksel aan het uiteinde van het bovenbeenbot (femurcondyl). De peesplaat wordt iliotibiale band of tractus iliotibialis genoemd. Vandaar de medische naam iliotibiaal frictiesyndroom voor deze aandoening.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van een lopersknie. Ten eerste hebben mensen met een beenlengteverschil een vergrote kans op het krijgen van de aandoening. Hetzelfde geld voor mensen met O-benen. Verder hebben ook mensen bij wie de voet naar binnen gekanteld staat tijdens het lopen een verhoogd risico op het krijgen van een lopersknie. Dit wordt overpronatie van de voet genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een lopersknie kan tot de volgende klachten leiden:

  • pijn aan de knie
    • pijn zit aan de zijkant (buitenkant) van de knie
    • pijn kan uitstralen naar de zijkant van het bovenbeen
  • pijn aan het bovenbeen
    • pijn zit aan de zijkant (buitenkant) van het bovenbeen

Wat is de behandeling?

Voor de behandeling van een lopersknie kun je bij een sportarts terecht. De sportarts zal na het stellen van de diagnose adviezen geven om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Daarnaast kan worden verwezen naar een fysiotherapeut. Fysiotherapeuten kunnen vervolgens spieroefeningen en rekoefeningen voorschrijven. Het gaat dan om oefeningen voor de bovenbeenspieren, de bilspieren en de bekkenspieren. De arts kan tijdelijk ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Dit neemt echter de oorzaak van de klachten niet weg. Bij hardnekkige klachten kan de sportarts een injectie met corticosteroïden geven.

Adviezen

De volgende adviezen kunnen helpen bij het tegengaan of het voorkomen van een lopersknie:

  • koelen op de plaats van de klachten
  • loop niet op versleten (sport)schoenen
  • voorkom overbelasting door de loop- of fietstraining langzaam op te bouwen
  • verminder de trainingsinspanning als er al klachten zijn
  • zorg bij wielrennen voor een juiste instelling van de fiets (zadel en stuur)

Wat is het beloop?

Het beloop is afhankelijk van de ernst van de klachten. Met de juiste behandeling duurt het 1-3 maanden voordat de klachten volledig verdwenen zijn en de sport weer volledig hervat kan worden.

Synoniemen

iliotibiaal frictiesyndroom, iliotibiale bandsyndroom, iliotibiale band syndroom, tractus iliotibialis frictie syndroom, runnersknee

Engelse vertaling

iliotibial band syndrome, ITBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven