Longvliesontsteking

Bijgewerkt op 15 november 2021

Wat is longvliesontsteking?

Ontsteking van de longvliezen, vaak met opeenhoping van vocht daartussen (= pleuravocht). Longvliesontsteking is een aandoening die regelmatig voorkomen en veel verschillende oorzaken kan hebben. Een andere naam voor longvliesontsteking is ‘borstvliesontsteking’. De medische naam voor een ontsteking van het longvlies is ‘pleuritis’.

Wat is de oorzaak?

Longvliesontsteking kan vele oorzaken hebben, zoals een infectie met verschillende soorten micro-organismen, zoals virussen, bacterieën, parasieten of mycoplasmen. Daarnaast kunnen andere oorzaken ten grondslag liggen aan longvliesontsteking, zoals longembolie, longkanker, bepaalde ziekten zoals SLE of reuma, letsel van de longen, het syndroom van Meigs, het syndroom van Dressler, uremie of myxoedeem.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Pijn op de borst
  • met name bij doorzuchten / diep inademen
  • hierdoor vaak een snelle, oppervlakkige ademhaling
  • Kortademigheid, door de pijn maar ook vaak door belemmering van de ademhaling door vochtophoping in de borstholte
  • Soms een prikkelhoest

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en een pleurapunctie.

Lichamelijk onderzoek

Soms is bij lichamelijk onderzoek een welving of uitzetting van dat deel van de borst te zien waar zich opeenhoping van vocht bevindt. Bij het bekloppen (percuteren) van de borst is een gedempte toon te horen ter hoogte van de plek waar zich de vochtophoping bevindt. Bij het luisteren met de stethoscoop wordt een verzacht ademgeruis gehoord.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto of CT-scan van de borst is meestal vochtophoping (pleuravocht) zichtbaar.

Pleurapunctie

Een pleurapunctie met aftappen en onderzoeken van het pleuravocht wordt vaak gedaan om de oorzaak op te sporen. Het pleuravocht kan ontstekingscellen, bacterieën of andere micro-organismen, of kankercellen bevatten.
Als de arts een afwijking van de longvliezen zelf verwacht kan een zogenaamde pleurabiopsie worden gedaan, waarna het afgenomen weefsel onder de microscoop kan worden beoordeeld.

Beloop en prognose

Het beloop is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Synoniemen

Andere namen voor longvliesontsteking zijn ontsteking longvlies, ontstoken longvlies, pleuritis, borstvliesontsteking, ontstoken borstvlies, en ontsteking borstvlies.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met longvliesontsteking. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven