Longpest

Bijgewerkt op 4 maart 2020

Wat is longpest?

Longpest is een zeer zeldzame en ernstige vorm van longontsteking. Het is één van de verschijningsvormen van de pest. Pest is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis.

Meldingsplichtige ziekte

Als een arts longpest vaststelt zal dit moeten worden gemeld bij de overheid. Het is een ziekte die valt onder categorie B1 van de infectieziektenwet. Dat betekent dat binnen 24 uur na vaststellen (of een sterk vermoeden) van de ziekte, dit gemeld moet worden bij de GGD.

Symptomen

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Symptomen ontstaan meestal 1-3 dagen na besmetting met de pestbacterie. De periode van besmetting tot ontstaan van symptomen wordt ‘incubatietijd’ genoemd.

Oorzaak

Longpest wordt veroorzaakt door besmetting met de pestbacterie, Yersinia pestis. Deze bacterie wordt door een vlooienbeet van een met de bacterie besmette vlo overgedragen op de mens. Als de bacterie in het bloed komt kan ze worden versleept naar de longen en daar longpest veroorzaken.

Vervolgens kunnen door het ophoesten van de bacterie andere mensen (door inademing) besmet raken en longpest krijgen. Inademing van de pestbacterie kan leiden tot longontsteking. In dit geval wordt gesproken van ‘primaire longpest’. Patienten die leiden aan primaire longpest zijn zeer besmettelijk voor anderen.

Een infectie met de pestbacterie kan ook uitbreiden vanuit ontstoken lymfeklieren (bij builenpest) naar de longen. Dit wordt wel ‘secundaire longpest’ genoemd.

Behandeling

Longpest wordt behandeld met antibiotica. Bij vermoeden van longpest moeten patiënten in quarantaine gehouden worden om verdere besmetting te voorkomen.

Antibiotica die worden gebruikt bij de behandeling van longpest zijn gentamicine, streptomycine, ciprofloxacine en doxycycline.

gentamicine voor behandeling van longpest

Beloop en prognose

Longpest is een zeer ernstige ziekte. Zonder behandeling verloopt de aandoening meestal binnen een aantal dagen dodelijk. Daarom is het van groot belang dat de diagnose snel wordt gesteld. Dan kan zo snel mogelijk met behandeling met de juiste antibiotica wordt begonnen.

Historie

In 1910-1911 vond in China een grote epidemie van longpest plaats. Daarbij zijn toen tienduizenden mensen om het leven gekomen.

Engelse vertaling

pneumonic plague

ICD10-code

A20.2

Synoniemen

Andere namen voor longpest zijn longontsteking door Yersinia pestis, longinfectie door Yersinia pestis, en pulmonale pest.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 28 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven