Bijgewerkt op 15 juli 2024
Wat is een eosinofiele pneumonie?
Eosinofiele pneumonie is een zeldzame vorm van longontsteking waarbij bepaalde ontstekingscellen – de zogenaamde ‘eosinofiele granulocyten’ – zich ophopen in het longweefsel.
Wat is de oorzaak?
Soms is er een aanwijsbare oorzaak voor het ontstaan van deze vorm van longontsteking. Zo kan de ziekte worden veroorzaakt door het inhaleren van bepaalde drugs (heroïne, cocaïne). Ook is van een aantal geneesmiddelen bekend dat ze eosinofiele pneumonie kunnen veroorzaken. Voorbeelden van dergelijke geneesmiddelen zijn:
- antibiotica, zoals bijvoorbeeld:
- ampicilline
- daptomycine (merknaam: Cubicin)
- minocycline (merknaam: Minocin)
- nitrofurantoïne (merknamen: Furadantin, Furabid)
- fenytoïne (Diphantoïne)
- GM-CSF
- L-tryptofaan
- oxaliplatin
- paracetamol
- ranitidine (merknaam: Zantac)
Ten slotte komt de ziekte ook voor bij mensen die bepaalde worminfecties hebben opgelopen, en bij blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.
Idiopathische eosinofiele pneumonie
Bij een aantal patiënten met deze vorm van longontsteking kan geen onderliggende oorzaak worden gevonden. In dat geval wordt gesproken van ‘idiopathische eosinofiele pneumonie’.
Van deze vorm is bekend dat mensen met een zogenaamde ‘atopische constitutie’ een sterk verhoogd risico hebben op het krijgen van de aandoening. Met ‘atopische constitutie’ wordt bedoeld dat iemand aanleg heeft voor het krijgen van aandoeningen als hooikoorts, astma, en bepaalde vormen van eczeem.
Idiopathische eosinofiele pneumonie wordt onderverdeeld in een acute vorm en een chronische vorm. De acute vorm komt vaker bij mannen voor, de chronische vorm juist vaker bij vrouwen.
Symptomen
Eosinofiele pneumonie kan verschillende symptomen geven. Hieronder een overzicht van de klachten die het meest voorkomen.
- afvallen
- droge hoest
- geen trek in eten
- hoesten
- koorts
- kortademigheid
- nachtzweten
- piepende ademhaling
- pijn in de borstkas
- pijn op de borstkas
- snel ademen
- spierpijn
- terugkerende koorts
- zich niet lekker voelen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een (long)arts zal aan de mogelijkheid van deze zeldzame ziekte denken als bij iemand met een longontsteking ook een verhoogd aantal eosinofiele granulocyten in het bloed wordt gevonden.
Op een röntgenfoto van de borstkas zijn afwijkingen in de longen zichtbaar. Hetzelfde geldt voor een CT-scan van de borstkas.
De diagnose kan worden bevestigd door een zogenaamde ‘broncho-alveolaire lavage’. Dit is een onderzoek waarbij de longen gespoeld worden. Het spoelvocht wordt opgevangen en onderzicht. Hierin is het aantal eosinofiele granulocyten flink verhoogd. Soms wordt ook een longbiopsie genomen. Dat betekent dat een stukje weefsel wordt weggenomen uit de long. Dit wordt door een patholoog-anatoom onderzocht onder de microscoop. In dit stukje longweefsel zullen ook veel eosinofiele granulocyten worden aangetroffen.
Wat is de behandeling?
Eosinofiele pneumonie wordt behandeld met corticosteroïden, zoals bijvoorbeeld prednison.
Engelse term
ICD10-code
Synoniemen
eosinofiele longontsteking, longontsteking met eosinofilie