Longoedeem

Bijgewerkt op 7 mei 2024

Wat is longoedeem?

Longoedeem is ophoping van vocht in de longblaasjes en het longweefsel. Naarmate de hoeveelheid vocht toeneemt wordt de kans om kortademig te worden groter.

Andere namen voor longoedeem zijn vocht in de longen, vocht in de longblaasjes, longstuwing, gestuwde longen en stuwing van de longen. De medische term voor longoedeem is pulmonaal oedeem.

Wat is de oorzaak?

Longstuwing wordt vaak veroorzaakt doordat het hart niet goed werkt. Dit wordt ‘hartfalen’ genoemd. Het hart zorgt er namelijk voor dat bloed dat vanuit de longen in het hart komt wordt doorgepompt in het lichaam. Als het hart het bloed niet goed doorpompt zal er stuwing van de bloed in de bloedvaten van de longen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘longstuwing’ genoemd. Longstuwing veroorzaakt een hoge druk in de zogenaamde ‘haarvaten‘ (capillairen) van de longen. Het gevolg is dat vocht vanuit het bloed door de wand van de haarvaten in de longblaasjes wordt geperst.

Er zijn nogal wat ziektebeelden en omstandigheden die kunnen leiden tot ‘longstuwing’. Onderaan deze webpagina staat een (incompleet) overzicht van mogelijke oorzaken van longoedeem.

Welke symptomen geeft het?

Een beetje longstuwing veroorzaakt meestal geen klachten. Naarmate de hoeveelheid vocht toeneemt zal de kans op kortademigheid toenemen. Mensen met veel longstuwing kunnen zo kortademig zijn dat ze ademnood krijgen. Vaak is er dan ook een droge hoest (kuchen), en soms ook blauwpaarse verkleuring van de lippen of de huid. Dit wordt ‘cyanose’ genoemd en wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het bloed. Bij ernstig longoedeem is ook vaak sprake van een ‘reutelende ademhaling’. De patiënt maakt een reutelend geluid tijdens het ademen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts met de stethoscoop vaak een krakend geluid aan de achterkant van de borstkas horen. Dit worden ‘crepitaties’ genoemd. Deze crepitaties zijn meestal aan de onderkant van de longen te horen. Bij ernstig longoedeem kunnen ze zich verder naar boven verspreiden.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de borstkas zijn vaak afwijkingen te zien die wijzen op longoedeem. Dit worden ‘Kerley-B lijntjes’ genoemd. Vaak zal het hart vergroot zijn. Dit wordt ‘cardiomegalie’ genoemd.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Vaak worden plasmiddelen (diuretica) voorgeschreven om vocht af te drijven. Als het longstuwing wordt veroorzaakt door een slecht werkend hart (hartfalen) kan de arts besluiten om geneesmiddelen voor te schrijven die de werking van het hart versterken. Bij ernstige kortademigheid is het zuurstof gehalte in het bloed vaak verlaagd. In dat geval wordt vaak zuurstof via een slangetje in de neus toegediend.

Synoniemen

pulmonaal oedeem, vocht in de longen, vocht in de longblaasjes, stuwing in de longen, longstuwing, gestuwde longen, stuwing van de longen

Engelse vertaling

pulmonary edema (amerikaanse spelling), pulmonary oedema (engelse spelling)

ICD10-code

J81

Lijst van oorzaken van longoedeem

Synoniemen

Andere namen voor longstuwing zijn waterlong, longstuwing, stuwing long, pulmonaal oedeem, longoedeem, long oedeem, water achter de longen, longstuwing, vocht in de longen, vocht in long, en vocht in longen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven