Longhernia

Bijgewerkt op 23 april 2024 door Simpto.nl

Wat is een longhernia?

Een longhernia is een zeldzame aandoening waarbij een stukje van de long vanuit de borstholte door de ruimte tussen ribben uitpuilt naar het onderhuidse weefsel van de borstkas. Dit kan leiden tot inklemming van het longweefsel. Om dit te voorkomen kan de longhernia met een operatie worden hersteld.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen aangeboren longhernia (congenitale pulmonale hernia) en verworven longhernia. Verworven longhernia’s komen vaker voor dan aangeboren hernia’s.

Verder wordt onderscheid gemaakt tussen spontane longhernia en traumatische longhernia. Bij een spontane longhernia is geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. Bij een traumatische longhernia is sprake van een verwonding van de borstkas als onderliggende oorzaak. Een speciale vorm van traumatische longhernia is de iatrogene longhernia. Hierbij is sprake van uitpuilend longweefsel na een medische ingreep. Meestal gaat het om een operatie aan de borstkas.

Ten slotte kunnen longhernia’s worden onderverdeeld naar lokatie. Meestal vindt de uitstulping van longweefsel plaats tussen twee ribben. In dat geval wordt gesproken van intercostale longhernia. Soms is er sprake van uitstulping van longweefsel in de hals. Dan wordt gesproken van cervicale longhernia. Zeldzame vormen zijn diafragmatische longhernia (uitstulping door het middenrif naar de buikholte) en mediastinale longhernia (uitstulping naar het mediastinum).

Wat is de oorzaak?

Een longhernia komt vooral voor na verwonding van de borstkas, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een harde stomp tegen de borstkas, of door een messteek. Het kan ook optreden na een operatie aan de borstkas.

Verder is de kans op het ontstaan van een longhernia iets verhoogd bij mensen met bepaalde longziekten. Het gaat dan om ziekten die vaak leiden tot hoestbuien, zoals bijvoorbeeld astma. Door het hoesten neemt de druk in de borstholte toe. Daarmee wordt het longweefsel tussen de ribben door naar buiten gedrukt.

Soms komt een longhernia voor bij pasgeboren baby’s. In dat geval wordt gesproken van een aangeboren longhernia of congenitale pulmonale hernia.

Welke symptomen geeft het?

Een longhernia geeft vaak pijn aan de borstkas. Ook kan vanuit het longweefsel lucht lekken naar het onderhuidse bindweefsel van de borstkas. Dit kan worden gevoeld, en soms ook worden gehoord als een knisperend geluid bij druk op de huid. Doordat spiertjes die tussen de ribben zitten scheuren kan een bloeduitstorting in de zij ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek kan de arts vermoeden dat er sprake is van een longhernia. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek.

Hieronder een CT-scan van de borstkas van een 65-jarige man met een longhernia. De hernia is zichtbaar als een uitstulping van het zwarte gedeelte (long) rechtsboven op de doorsnede van de borstkas.

longhernia op CT-scan van de borstkas – bron: Domenico Nicoletti, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Als er geen klachten zijn kan de arts in overleg besluiten een expectatief beleid te voeren. Dat betekent dat geen behandeling wordt ingesteld maar dat wel regelmatig controle plaatsvindt.

Als er wel klachten zijn kan de aandoening worden geopereerd. Hierbij wordt het uitpuilende longweefsel teruggeduwd (gereponeerd) en wordt de breukpoort (opening in de borstkas) gesloten. Een dergelijke operatie wordt meestal uitgevoerd door een thoraxchirurg.

Behandeling van een longhernia helpt voorkomen dat beknelling van de hernia optreedt.

Synoniemen

uitstulping van de long, pulmonale hernia, longherniatie, pulmonale herniatie, pulmonaalhernia

Engelse vertaling

lung hernia, lung herniation, pulmonary hernia, pulmonary herniation, Sibson hernia, protrusion of lung outside of the thoracic wall

Verder lezen / Referenties

  • A Daniels, R Janssen, C Arnoldussen, ‘Een ‘knapje’ na een longoperatie‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 29 juni 2023; 26: pagina’s 22-23.
  • NDM van Luxemburg, J Schinkelshoek, ‘Een man die de longen uit z’n lijf hoest’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 4 april 2024; pagina 71.
  • T van Duin, H Hardeman, J Trap-de Jong, ‘Een zwelling op de linkerflank na een hoestbui‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 29 februari 2024; 09: pagina’s 22-23

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een longhernia.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven