Livedo-vasculopathie

Bijgewerkt op 9 november 2020

Wat is livedo-vasculopathie?

Livedo-vasculopathie is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in de huid sterk vernauwd of afgesloten zijn. Dit leidt tot afwijkingen aan de huid, meestal van het onderbeen, de enkels en de voeten.

Wat is de oorzaak?

Verschillende aandoeningen kunnen bijdragen aan het ontstaan van livedo-vasculopathie, zoals verminderde doorbloeding, verhoogde stollingsneiging (hypercoagulabiliteit) en schade aan het endotheel (binnenbekleding van bloedvaten). Dit leidt ertoe dat de kleine vaatjes in de huid afgesloten raken.

Welke symptomen geeft ’t?

De verminderde doorbloeding leidt tot veranderingen in de huid en slecht genezende wondjes (zweren, ulcera). De huid vertoont meestal een marmerachtige tekening (livedo reticulari) in combinatie met bleke verkleuring (atrofie blanche). De huidafwijkingen komen vooral voor aan de voeten, de enkels en de onderbenen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de huidafwijkingen kan de diagnose worden vermoed. Met behulp van een biopsie kan de diagnose worden bevestigd. Hierbij wordt een stukje huid uit de huidafwijking weggenomen. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar, waaronder bloedstolseltjes (microtrombi) in de kleine bloedvaten van de huid.

Om de achterliggende oorzaak voor het ontstaan van de microtrombi te achterhalen zal vaak aanvullend bloedonderzoek worden gedaan.

Engelse vertaling

livedoid vasculopathy, livedoid vasculitis, summer ulceration, hyalinizing vasculitis

Synoniemen

Andere namen voor livedo-vasculopathie zijn livedoïde vasculopathie en livedoid vasculitis.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven