Lipkanker

Bijgewerkt op 29 juni 2022 door Simpto.nl

Wat is lipkanker?

Lipkanker is een kwaadaardig gezwel van de lip. De medische naam is ‘lipcarcinoom’.

lipcarcinoom
lipkanker

Hoe vaak komt het voor?

Kanker van de lip is een redelijk vaak voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt deze diagnose naar schatting zo’n 4.000 keer gesteld in Nederland.

Bij wie komt het voor?

Lipkanker komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 55-70 jaar, en ongeveer 2,5x vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Een belangrijke risicofactor voor het krijgen van lipkanker is roken, en dan vooral het roken van een pijp.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening begint vaak met een verharde plek of een verkleuring van de lip. Later ontstaat een slecht genezend wondje met een harde rand. Soms gaat het wondje bloeden.

Bij sommigen mensen met kanker van de lip zal de aandoening uitzaaien naar lymfeklieren onder de kin of in de hals. Daar is dan soms een bobbeltje te voelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal de aandoening vaak al vermoeden als bovenvermelde klachten optreden bij iemand van oudere leeftijd die veel gerookt heeft. De diagnose wordt bevestigd door een biopsie van de lip te nemen en het verkregen weefsel onder de microscoop te onderzoeken. De patholoog-anatoom zal dan kwaadaardige cellen vinden. Meestal gaat het om een zogenaamd ‘plaveiselcelcarcinoom’, soms om een ‘basaalcelcarcinoom’ (ook ‘basalioom’ genoemd).

Wat is de behandeling?

De behandeling van lipkanker bestaat uit een operatie waarbij het gezwel wordt weggesneden. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor zal eventueel ook nog bestraling (radiotherapie) worden gegeven.

Beloop en prognose

De prognose is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte. In principe geldt hoe uitgebreider het gezwel, des te slechter de prognose.

Synoniem

lipcarcinoom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven