Linker bundeltakblok

Bijgewerkt op 24 april 2022

Wat is een linker bundeltakblok?

Een linker bundeltakblok is een hartritmestoornis waarbij de geleiding van elektrische prikkels door de linker hartkamer vertraagd is. Het ontstaat doordat de linker bundeltak door veroudering of een onderliggende aandoening van het hart is aangetast.

Wat is de oorzaak?

Een linker bundeltakblok kan worden veroorzaakt door een aandoening van het hart, bijvoorbeeld een hartaanval. Tevens kan een hartklepafwijking, bijvoorbeeld een aortaklepstenose (vernauwing van de aortaklep), leiden tot een linkerbundeltakblok. Ook kan het ontstaan ten gevolge van een operatie aan het hart.

De onderliggende aandoening leidt tot aantasting van de linker bundeltak. Dat is een structuur die door de linker hartkamer loopt en waarlangs de elektrische prikkelgeleiding loopt die de hartspiercellen aanzet tot samentrekking.

De linker bundeltak splitst in een voorste tak en een achterste tak. Wanneer de voorste tak is aangetast kan een zogenaamd linker anterieur bundeltakblok optreden. Als de achterste tak is aangetast kan een zogenaamd linker posterieur bundeltakblok optreden.

Engelse vertaling

left bundle branch block, LBBB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven