Linitis plastica

Bijgewerkt op 20 september 2021

Wat is linitis plastica?

Linitis plastica is een zeldzame vorm van maagkanker die zich kan uitbreiden naar de slokdarm, de dunne darm en naar andere organen. Deze vorm van maagkanker tast de dieper gelegen lagen van de maagwand aan.

Welke symptomen geeft het?

In het begin geeft de aandoening helemaal geen klachten. Zodra symptomen optreden is de ziekte vaak al in een gevorderd stadium. De volgende klachten kunnen dan ontstaan:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) en weefselonderzoek. Tijdens gastroscopie valt vaak op de de plooien van de maag niet of nauwelijks verstrijken. Tijdens gastroscopie wordt een stukje weefsel uit de maagwand weggenomen. Dit wordt een biopsie genoemd. Het stukje weefsel, het biopt, wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij worden kankercellen gezien. Omdat de aandoening vooral in de dieper gelegen lagen van de maagwand zit zal het biopt niet altijd afwijkende cellen bevatten.

Engelse vertaling

linitis plastica, Brinton’s disease, leather bottle stomach

Verder lezen / Referenties

  • JJB van Lanschot, P Fockens en P Drillenburg, ‘Diagnose in beeld (48)‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 juli 2008; 145(30): pagina 1459.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven