Leververvetting

Bijgewerkt op 21 april 2022 door Simpto.nl

Wat is leververvetting?

Leververvetting – ook ‘steatose’ genoemd – is de ophoping van vet in de cellen van de lever. Een andere naam voor deze aandoening is vetlever. De medische term voor leververvetting is steatosis hepatis. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van leververvetting.

Wat is de oorzaak?

Leververvetting kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn vetzucht (obesitas) en overmatig alcoholgebruik.

Hoe vaak komt het voor?

Leververvetting is een veel voorkomende aandoening. Exacte cijfers ontbreken maar geschat wordt dat enkele honderdduizenden mensen in Nederland ermee te maken hebben.

Welke symptomen geeft het?

Leververvetting geeft zelf geen klachten. Wel kan de aandoening leiden tot een ontsteking van de lever (hepatitis).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met beeldvormend onderzoek en eventueel met een leverbiopsie. Er zijn verschillende onderzoeken die kunnen worden gedaan om een verhoogd vetgehalte van de lever te bepalen.

Wat is de behandeling?

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee leververvetting kan worden genezen. Het is daarom van belang om de oorzaak van het ontstaan van de aandoening weg te nemen. Dus in het geval van vetzucht moet de patiënt afvallen. In het geval van alcoholverslaving moet het gebruik van alcoholische drank worden gestopt.

Engelse vertaling

fatty liver disease, hepatic steatosis

Synoniemen

Andere namen voor leververvetting zijn vetlever, steatose, steatosis, steatosis hepatis, vette lever, vervette lever en vetleverziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven