Hepatitis D

Bijgewerkt op 20 oktober 2023

Wat is hepatitis D?

Hepatitis D is een ernstige vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door infectie met het hepatitis D-virus.

Hepatitis D komt alleen voor bij mensen die eerder besmet zijn geraakt met het hepatitis B-virus. Om een cel in het menselijk lichaam te infecteren heeft het hepatitis D-virus namelijk een eiwit nodig dat door het hepatitis B-virus op de celmembraan is achtergelaten.

Chronische infectie met het hepatitis D-virus kan op den duur leiden tot levercirrose en leverkanker.

Hoe vaak komt het voor?

Het is niet precies bekend hoe vaak hepatitis D voorkomt in Nederland. Volgens de WHO heeft wereldwijd bijna 5% van de mensen met chronische hepatitis B ook hepatitis D.

Omdat steeds meer mensen tegen hepatitis B worden ingeënt daalt het aantal infecties met het hepatitis D-virus.

Wat is de oorzaak?

Hepatitis D wordt veroorzaakt door infectie met het hepatitis D-virus.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met hepatitis D krijgen daar niet altijd klachten van. Als wel klachten optreden gebeurt dat meestal zo’n 3-7 weken na infectie met het hepatitis D-virus. De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen dan optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door de aanwezigheid van het hepatitis D-virus in het lichaam aan te tonen. Dit kan indirect door in het bloed antistoffen tegen hepatitis D-virus aan te tonen. In sommige laboratoria is het ook mogelijk om direct aanwezigheid van RNA van het virus aan te tonen.

Wat is de behandeling?

Er is geen standaardbehandeling voor hepatitis D. Er zijn echter verschillende medicamenten die worden voorgeschreven bij deze ziekte. Het gaat om medicijnen als peg-interferon alfa, en bulevirtide. Nieuwe geneesmiddelen zijn in ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde HBsAg synthese remmers.

Synoniemen

hepatitis D-virusinectie, infectie met hepatitis D-virus, HDV-superinfectie

Engelse vertaling

hepatitis D, hepatitis D virus infection

Verder lezen / Referenties

  • T Asselah, M Rizzetto, ‘Hepatitis D Virus Infection’, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine van 6 juli 2023; 389(1): pagina’s 58-68.
Scroll naar boven