Bijgewerkt op 18 juli 2023 door Simpto.nl
Wat is hepatitis C?
Hepatitis C is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt het hepatitis C-virus genoemd. Het virus wordt overgedragen door bloed-bloed contact.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische hepatitis C. Met acute hepatitis C wordt bedoeld het ziektebeeld dat optreedt wanneer voor het eerste besmetting plaatsvindt. Bijna alle mensen die besmet raken krijgen op den duur chronische hepatitis C. Ongeveer éénderde van de patienten met deze aandoening krijgt na 10-20 jaar levercirrose. 20 tot 30 procent van de patienten met levercirrose krijgt uiteindelijk leverkanker.
Wat is de oorzaak?
Het virus dat deze vorm van leverontsteking veroorzaakt werd in 1989 ontdekt. Voor die tijd kwam de ziekte wel voor maar was niet bekend waardoor het werd veroorzaakt. In het bloed van mensen met deze vorm van leverontsteking werden geen antistoffen gevonden tegen het hepatitis A-virus en ook niet tegen het hepatitis-B virus. Daarom werd vóór 1989 gesproken van ‘hepatitis non-A non-B’.
In het verleden vond besmetting met het hepatitis C-virus vaak plaats door bloedtransfusies met besmet bloed. Tegenwoordig komt dat in Nederland eigenlijk niet meer voor omdat het donorbloed hierop gecontroleerd wordt. De laatste jaren wordt het hepatitis C-virus vooral overgedragen via besmette naalden. Naalden van drugsgebruikers die drugs bij zichzelf inspuiten worden vaak hergebruikt door andere drugsgebruikers. Zo kan indirect bloed-bloed contact plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor naalden die worden hergebruikt bij het zetten van tatoeages en piercings.
Hoe vaak komt het voor?
Leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis C virus. In Nederland zijn naar schatting 75.000 mensen besmet met hepatitis C. Slechts een deel daarvan weet dat ze besmet zijn met het virus. De meeste mensen weten niet dat ze besmet zijn met het hepatitis C virus omdat ze geen hinder ondervinden. In België is naar schatting 0.4% van de bevolking besmet met hepatitis C. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan hepatitis C.
Verder is het zo dat de ziekte in bepaalde landen veel voorkomt, met name in het Middellandse Zeegebied, Oost-Europa, Afrika en Azië.
Welke klachten geeft het?
Een eerste infectie met het hepatitis C virus verloopt in ongeveer 75% van de gevallen zonder klachten. Bij de overige besmettingen kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals:
- moeheid
- buikpijn
- met name pijn rechtsboven in de buik
- soms midden in de bovenbuik
- malaise
- koorts
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- spier- en/of gewrichtspijn
- geelzucht
- jeuk
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek.
Bloedonderzoek
In het bloed kunnen antistoffen tegen het hepatitis C virus worden aangetoond met behulp van de anti-HCV-test. Ook is het mogelijk om RNA van het hepatitis C virus aan te tonen.
Wat is de behandeling?
Hepatitis C kan worden behandeld met zogenaamde ‘antivirale middelen’. Dat zijn geneesmiddelen die de vermenigvuldiging van virussen tegengaan. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn ribavirine, daclatasvir en sofosbuvir.
Sofosbuvir
Sinds 2013 is het middel sofosbuvir (merknaam: Sovaldi) in Nederland beschikbaar. Dit middel blokkeert de vermenigvuldiging van het virus. Daarmee is het een goed werkzaam geneesmiddel tegen deze vorm van hepatitis.
Synoniemen
HCV-infectie
Meldingsplicht
Hepatitis C is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose hepatitis C stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.