Hepatitis A

Bijgewerkt op 18 juli 2023

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus, het hepatitis A-virus. Het is een vaak voorkomende virusinfectie van de lever die leidt tot gelige verkleuring van de huid en de ogen (= geelzucht). Hepatitis betekent ‘leverontsteking’. De aandoening komt in Nederland regelmatig voor, vooral bij allochtonen. Wereldwijd is hepatitis A een zeer vaak voorkomende aandoening.

Welke symptomen geeft het?

Hepatitis A verloopt meestal mild. De volgende klachten kunnen optreden:

  • moeheid
  • koorts
  • geelzucht
  • ziek voelen
  • pijn rechtsboven in de buik
  • donkere urine
  • soms lichte ontlasting

Wat is de oorzaak?

Hepatitis A wordt veroorzaakt door infectie met een virus, het hepatitis A virus. Dit virus komt voor op plaatsen in een slechte hygiënische toestand, vooral in ontwikkelingslanden en Zuid- en Oost-Europa. In Nederland komen vooral in het najaar nieuwe gevallen voor van hepatitis A, met name bij allochtonen. Vaak komt dit doordat zij in de zomer in Turkije of Marokko zijn geweest waar ze een infectie oplopen.

Hepatitis A is makkelijk overdraagbaar. Besmetting met het virus verloopt meestal via voedsel en water dat met ontlasting is vervuild.Hoe wordt de diagnose gesteld?

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bloedonderzoek laat zien dat het gehalte van bepaalde enzymen uit de lever verhoogd is.

Wat is het beloop?

De ziekte verloopt meestal mild maar houdt lang aan. Twee tot zeven weken na de infectie ontstaan de klachten. De klachten houden meestal enkele weken aan. Wie eenmaal de ziekte heeft gehad is levenslang immuun. Hepatitis A verloopt bij ouderen en kinderen vaak ernstiger dan bij volwassenen.

Hepatitis A is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose hepatitis A stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Synoniemen

infectie met het hepatitis A-virus, HAV-infectie, besmettelijke geelzucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven