Chronische hepatitis B

Bijgewerkt op 18 juli 2023

Wat is chronische hepatitis B?

Chronische hepatitis B is een langdurige vorm van hepatitis B. Hepatitis B is een vorm van leverontsteking (hepatitis) die wordt veroorzaakt door het hepatitis-B virus. Er wordt gesproken van chronische hepatitis B als antistoffen tegen het hepatitis-B virus gedurende meer dan zes maanden in het bloed aantoonbaar zijn.

Wat is het beloop?

Bij een deel van de mensen met hepatitis B zal de aandoening niet overgaan. De infectie wordt dan chronisch. Dat wil zeggen dat de aandoening aanwezig blijft. Hierdoor kan op den duur littekenweefsel in de lever ontstaan. Dat kan tot levercirrose of leverfibrose leiden, en zelfs tot leverkanker.

Welke symptomen geeft het?

Chronische hepatitis B kan leiden tot vermoeidheidsklachten, spierpijn en gewrichtspijn. Lang niet iedereen met chronische hepatitis B heeft klachten. Als het virus sluimerend aanwezig blijft maar geen symptomen geeft spreken artsen van chronische inactieve hepatitis B of van chronisch dragerschap van het hepatitis-B virus. Mensen met chronische hepatitis B blijven besmettelijk voor anderen.

Wat is de behandeling?

Chronische hepatitis B kan worden behandeld met geneesmiddelen. Ten eerste zijn er geneesmiddelen die het afweersysteem versterken, zoals bijvoorbeeld peginterferon alfa-2a (merknaam: Pegasys). Daarnaast zijn er ook middelen die gericht zijn tegen het hepatitis B-virus zelf. Het gaat dan om antivirale middelen als entecavir (merknaam: Baraclude) en tenofovir alafenamide (merknaam: Vemlidy).

Engelse vertaling

chronic hepatitis B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven