Auto-immuun hepatitis

Bijgewerkt op 19 december 2023

Wat is auto-immuun hepatitis?

Auto-immuun hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt doordat het afweersysteem van het lichaam zich tegen cellen in de lever keert. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar erfelijke factoren en omgevingsfactoren spelen een rol. Net als andere auto-immuunziekten wordt auto-immuun hepatitis behandeld met geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken. In tegenstelling tot hepatitis A, hepatitis B, en hepatitis C is auto-immuun hepatitis niet besmettelijk.

Zonder behandeling, of als de behandeling niet aanslaat, leidt de ziekte tot vorming van bindweefsel (littekens) in de lever. Dit wordt levercirrose genoemd. Uiteindelijk leidt dat tot leverfalen. In dat geval is levertransplantatie voor geselecteerde mensen nog een behandelmogelijkheid.

Wat is de oorzaak?

Auto-immuun hepatitis ontstaat doordat het eigen afweersysteem, dat normaal gesproken virussen en bacterien aanvalt, zich richt tegen cellen van de lever. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de levercellen (hepatitis). Het is niet helemaal duidelijk waarom het afweersysteem zich tegen de levercellen keert. Mogelijk heeft het te maken met blootstelling aan bepaalde virussen of geneesmiddelen die lijken op stofjes aan het oppervlak van de levercellen. Het afweersysteem vergist zich dan als het ware.

Er zijn bepaalde omstandigheden waaronder auto-immuun hepatitis vaker voorkomt. De volgende risicofactoren leiden tot een verhoogde kans om de aandoening te krijgen:

 • vrouwelijk geslacht – auto-immuun hepatitis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen;
 • doormaken van bepaalde infecties – auto-immuun hepatitis komt vaker voor na het doormaken van virusinfecties als mazelen, herpes simplex, de ziekte van Pfeiffer en virale hepatitis;
 • auto-immuun hepatitis komt in de familie voor – erfelijke factoren lijken een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte;
 • andere auto-immuunziekten – mensen die al een andere auto-immuunziekte hebben, zoals coeliakie, reumatoide artritis, de ziekte van Graves, ziekte van Hashimoto, hebben ook een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte.

Welke symptomen geeft het?

Symptomen en ziekteverschijnselen verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben niet of nauwelijks klachten.

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • moeheid
 • verminderde eetlust
 • buikpijn of een vervelend gevoel in de buik
 • geelzucht
 • gele verkleuring van het oogwit
 • gelige huid
 • huiduitslag
 • jeuk
 • misselijkheid
 • gewrichtspijn (artralgie)
 • stoppen van de menstruatie
 • spider angiomas (kleine spinvormige bloedvaatjes zichtbaar in de huid)
 • geelzucht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en het lichamelijk onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van bloedonderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd.

Bloedonderzoek

In het bloed kunnen antistoffen worden aangetoond. Dit wordt serologisch onderzoek genoemd. Op grond van het type antistoffen dat wordt gevonden wordt auto-immuun hepatitis in twee vormen onderverdeeld. Ze staan in de tabel hieronder vermeld, met het type antistoffen dat wordt aangetroffen.

TYPENANTISTOFFENKENMERKEN
Type 1– anti-smooth muscle antibodies (ASMA)– ca. 80% van de gevallen
– ‘lupoide hepatitis’ omdat symptomen lijken op die van SLE
Type 2– anti-LKM-1 antilichamen
– anti-LC1 antilichamen
– vaak bij kinderen
– ernstiger beloop dan type 1
onderscheid tussen twee typen auto-immuun hepatitis op grond van serologisch onderzoek

Wat is de behandeling?

Net als andere auto-immuunziekten wordt auto-immuun hepatitis behandeld met geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken (immunosuppressiva). Vaak wordt in eerste instantie een middel uit de groep van de corticosteroiden voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld prednison. Een ander middel dat wordt gebruikt is azathioprine.

Wat is het beloop?

Auto-immuun hepatitis kan tot verschillende complicaties leiden, waaronder:

Synoniemen

autoimmuun hepatitis

Engelse vertaling

autoimmune hepatitis


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met auto-immuun hepatitis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven