Leverontsteking

Bijgewerkt op 31 december 2022

Wat is leverontsteking?

Leverontsteking, ook wel bekend als hepatitis, is een ontsteking van de lever, een belangrijk orgaan dat betrokken is bij diverse metabolische processen, zoals het filteren van giftige stoffen uit het bloed, het produceren van gal en het opslaan van energie. Leverontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virussen, medicijnen, alcoholgebruik en sommige ziekten.

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van leverontsteking, waaronder alcoholische hepatitis, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis D en hepatitis E.

Alcoholische hepatitis – deze vorm van leverontsteking wordt veroorzaakt door langdurig en overmatig gebruik van alcoholische drank.

Hepatitis A – dit is een virale leverontsteking die wordt overgedragen via fecaal-orale route, wat betekent dat het wordt overgedragen via voedsel of water dat besmet is met de feces van een persoon die het virus heeft. Deze vorm van hepatitis is meestal mild en kan binnen enkele weken tot maanden vanzelf genezen.

Hepatitis B – dit is een virale leverontsteking die wordt overgedragen via bloed en andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, vaginale afscheiding en moedermelk. Het kan ook worden overgedragen via seksueel contact of door het delen van naalden. Hepatitis B kan leiden tot chronische leverontsteking en kan leiden tot ernstige complicaties, zoals levercirrose of leverkanker.

Hepatitis C – dit is een virale leverontsteking die wordt overgedragen via bloed. Het kan ook worden overgedragen via het delen van naalden of via seksueel contact. Hepatitis C kan leiden tot chronische leverontsteking en kan leiden tot levercirrose of leverkanker.

Hepatitis D – dit is een virale leverontsteking die alleen optreedt bij mensen die ook hepatitis B hebben. Het wordt overgedragen via bloed en andere lichaamsvloeistoffen, zoals sperma en vaginale afscheiding.

Hepatitis E – dit is een virale leverontsteking die wordt overgedragen via fecaal-orale route, zoals hepatitis A. Het is meestal mild en geneest vanzelf, maar kan ernstig zijn voor zwangere vrouwen, met een hoog risico op leverfalen en zelfs dood.

Welke symptomen geeft het?

Symptomen van leverontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen enkele weken tot maanden duren. Ze kunnen omvatten:

  • vermoeidheid
  • pijn of ongemak in de leverstreek (rechter bovenkant van de buik)
  • geelzucht (gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen)
  • donkere urine

Engelse vertaling

hepatitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven