Bijgewerkt op 27 oktober 2021
Wat is leverkanker?
Leverkanker is een kwaadaardig gezwel in de lever. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire leverkanker en secundaire leverkanker. Bij primaire leverkanker ontstaat de kanker in de lever zelf. Voorbeelden zijn levercelkanker (hepatocellulair carcinoom), galwegkanker (cholangiocarcinoom) en hepatoblastoom. Bij secundaire leverkanker is sprake van uitzaaiingen in de lever (levermetastasen) van kanker die elders in het lichaam is ontstaan.
Welke symptomen geeft het?
Leverkanker kan algemene klachten veroorzaken, zoals vermoeidheid en afvallen. Ook kan het gezwel buikpijn en rugpijn veroorzaken. Daarnaast kan door drukken van het gezwel op de galwegen galstuwing ontstaan. Dit kan leiden tot gele verkleuring van de ogen en de huid (geelzucht), en jeuk verspreid over het lichaam. Grote gezwellen leiden ertoe dat de buik in omvang toeneemt.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, de resultaten van bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek. Om de diagnose te bevestigen kan eventueel een leverbiopsie worden gedaan.
Lichamelijk onderzoek
Bij lichamelijk onderzoek kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. De arts kan de lever dan vaak onder de ribben voelen. Soms zal de lever vanwege de kanker bobbelig aanvoelen.
Bloedonderzoek
Door schade aan levercellen kunnen bepaalde bloedwaarden verhoogd zijn, waaronder het ALAT-gehalte en het ASAT-gehalte. Ook kunnen bepaalde tumormerkstoffen in het bloed verhoogd zijn.
Beeldvormend onderzoek
Bij beeldvormend onderzoek, zoals echografie, CT-scan of MRI-scan, is meestal een gezwel in of bij de lever zichtbaar.
Leverbiopsie
Als op grond van bovengenoemd onderzoek niet duidelijk wordt wat de diagnose is kan een leverbiopsie worden verricht. Hierbij wordt op geleide van echografie geprikt in de afwijking in de lever. Daarbij wordt een stukje weefsel, het ‘biopt’, uit de afwijking weggenomen. Dit wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Op grond van het type cellen en de afwijkingen in de cellen van het biopt kan de patholoog bepalen om wat voor soort gezwel het gaat.
Wat is de behandeling?
Er zijn verschillende manieren waarop leverkanker kan worden behandeld, waaronder operatieve verwijdering van het gezwel, bestraling, embolisatie en levertransplantatie. De keuze van de behandeling is afhankelijk van het soort kanker, de uitgebreidheid van de kanker en de beschikbaarheid van de behandelopties. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s van de verschillende soorten leverkanker.