Leverinfarct

Bijgewerkt op 3 juli 2018

Wat is een leverinfarct?

Een infarct is een ziektebeeld waarbij weefsel van een orgaan afsterft doordat er te weinig bloed doorheen stroomt. Een bekend voorbeeld is een ‘hartaanval’ of ‘hartinfarct’. Hierbij is de bloeddoorstroming van een deel van het hart verminderd of gestopt en zal het betreffende deel van het hart afsterven. Hetzelfde kan gebeuren met een deel van de lever. Bij een leverinfarct sterft dus leverweefsel af doordat er onvoldoende bloed door de lever stroomt.

Hoe vaak komt ’t voor?

Leverinfarct komt heel weinig voor. Dat heeft ermee te maken dat de lever vanuit twee grote bloedvaten voorzien wordt van bloed, namelijk de leverslagader en de poortader. Dus pas als de bloedvoorziening van beide vaten sterk verminderd is zal een leverinfarct optreden. In Nederland komt een leverinfarct per jaar slechts ongeveer 25 keer voor.

Welke symptomen geeft een leverinfarct?

In sommige gevallen geeft een leverinfarct helemaal geen symptomen. Als dat wel het geval is kunnen de volgende klachten optreden:

  • Buikpijn, vaak rechtsboven in de buik
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Koorts
  • Zich niet lekker voelen
  • Gele verkleuring van de ogen
  • Gelige verkleuring van de huid

Wat is de oorzaak van een leverinfarct?

De oorzaak van een leverinfarct is een vernauwing of afsluiting van de bloedvaten die bloed toevoeren naar de lever. In het geval van de lever gaat het om twee belangrijke bloedvaten: de poortader en de leverslagader. De oorzaak van de afsluiting kan zijn een bloedstolsel. Dat kan zijn een trombose in de poortader en/of leverslagader of emboliën bij bijvoorbeeld een endocarditis. Een andere oorzaak kan zijn een ontsteking in de bloedvaten zoals bijvoorbeeld bij de ziekte polyarteritis nodosa. Ten slotte kan onvoldoende bloedvoorziening van de lever door bijvoorbeeld veel bloedverlies leiden tot een infarct van de lever. Dat kan optreden tijdens een grote operatie of na een ongeval met veel bloedverlies.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek zijn leverenzymen zoals ALAT en ASAT vaak verhoogd. Dat is een aanwijzing dat er schade is aan levercellen. Dit komt voor bij de meeste leverziekten en is dus niet kenmerkend voor het leverinfarct.

De diagnose wordt uiteindelijk gesteld op het beeld van de lever op een echo, CT-scan of MRI-scan. Daarop is duidelijk te zien dat een deel van de lever minder goed doorbloed wordt.

1 gedachte over “Leverinfarct”

  1. Bij mijn vader werd 3 weken geleden de galblaas weggeopereerd, en hij mocht een dag erna naar huis….! (Zonder medicamenten!) Een week later viel een recept uit het ziekenhuis voor medicatie. Inmiddels heeft hij verhoging gekregen en kreeg hij antibiotica. Na 3 dagen werd bloed afgenomen en bleken de ontstekingswaarden weer omhoog te zijn gegaan (ondanks antibiotica!) Hij werd daarom weer opgenomen en na een scan bleek dat er een bloedprop in 1 van de 2 leveraders zit. Nu krijgt hij STATIONAIR(!!!) elke dag bloedverdunner-spuit en via infuus antibiotica en paracetamol en vocht met glucose/zout…..! ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven