Leverhemangioom

Bijgewerkt op 1 maart 2022

Wat is een leverhemangioom?

Een hemangioom is een goedaardig gezwel van bloedvaten. Een leverhemangioom is dus een gezwel van bloedvaten dat voorkomt in de lever. Soms worden hemangiomen van de lever heel groot. In dat geval wordt gesproken van een ‘reuzenhemangioom van de lever’.

Hoe vaak komt ’t voor?

Naar schatting krijgen 4.000 – 8.000 mensen per jaar een hemangioom van de lever. Omdat de aandoening niet altijd klachten geeft zal bij een groot aantal mensen de diagnose echter nooit gesteld worden. Ze hebben dus wel een hemangioom in de lever, maar weten het zelf niet.

Symptomen leverhemangioom

Een hemangioom van de lever geeft vaak helemaal geen klachten. Naarmate het hemangioom groter wordt neemt de kans op klachten toe. Pijnklachten ontstaan als het leverkapsel wordt opgerekt door het groter wordende gezwel. Ook kunnen klachten ontstaan doordat het gezwel op omliggende organen gaat drukken.

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • buikpijn
    • pijn rechtsboven in de buik, soms uitstralend naar de rug
    • pijn midden in de bovenbuik, soms uitstralend naar de rug
  • afvallen
  • koorts
  • nachtzweten
  • zich niet lekker voelen
  • gele verkleuring van de ogen
  • gelige huid
  • bloedarmoede
  • snel verzadigd
  • snelle hartslag

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met beeldvormend onderzoek. Meestal wordt daarbij een klein gezwel gezien dat uitgaat van de bloedvaten.

Als het gezwel een doorsnede heeft van meer dan vijf centimeter wordt gesproken van een reuzenhemangioom van de lever.

Echoscopie

Een leverhemangioom wordt meestal toevallig ontdekt als om een andere reden een echoscopie van de buik wordt gedaan.

CT-scan / MRI-scan

Om zeker te zijn dat het om een (goedaardig) hemangioom gaat wordt soms ook nog een CT-scan of MRI-scan verricht. Hierop is de afwijking scherper te zien.

Op de afbeelding hieronder een CT-scan van de buik. In de lever is een grote afwijking zichtbaar. Dit is een reuzenhemangioom van de lever.

leverhemangioom - CT-scan
Bron: Dr David Puebla, Radiopaedia.org

Behandeling leverhemangioom

Als er geen klachten zijn hoeft een hemangioom van de lever niet behandeld te worden. Als er wel symptomen zijn kunnen twee verschillende behandelingen worden gedaan, namelijk operatie en embolisatie.

Operatie

Operatie waarbij het gehele gezwel wordt verwijderd. Dit is niet altijd mogelijk en hangt vooral af van de grootte van de tumor.

Embolisatie

Embolisatie van het gezwel: Als operatie niet mogelijk is kan de tumor geëmboliseerd worden. Dat betekent dat via de lies een katheter in de liesslagader wordt geschoven. De katheter wordt vervolgens opgevoerd naar boven totdat de het bloedvat wordt gevonden dat het hemangioom voorziet van bloed. Vervolgens wordt er een propje in dit bloedvat gespoten zodat het bloedvat afgesloten wordt. Het gezwel heeft dan geen bloedtoevoer meer en zal afsterven.

Engelse vertaling

liver hemangioma, hepatic hemangioma, cavernous liver hemangioma, hemangioma of the liver (in Engeland wordt hemangioma gespeld als haemangioma)

ICD10-code

D18.0

Synoniemen

Andere namen voor het leverhemangioom zijn hemangioom lever, hemangioom van de lever, caverneus hemangioom van de lever, leverhaemangioom, haemangioom van de lever, en reuzenhemangioom van de lever.

1 gedachte over “Leverhemangioom”

  1. Monique van der Meijden

    Goedendag, Ik heb vandaag de uitslag gehad dat ik 2 hemangiomen heb, en een aantal cysten. Ik had al klachten als extreme moeheid, nachtelijk zweten, algehele malaise, benauwdheid, kortademig, opgezette buik s’avonds, pijn rechts in mijn rug en extreme pijn in mijn buik. Ik heb bloeding bij de ontlasting gehad. Ik ben zwaar reuma patiënt en geregeld krijg ik bloedcontrole waarbij mijn ALAT sterk verhoogd is. De verpleegkundige die de echo deed, had na overleg gezegd dat het geen kwaad kon. Maar in mijn familie zijn zowel mijn oma en tante beiden jong overleden aan secundaire leverziekte. Beiden en ik zijn geen alcohol gebruikers of rokers ook nooit gedaan. We hebben allemaal ernstige reuma door een immuunziekte ook mijn zoon vanaf zijn zesde. En er komt leukemie voor. Waaronder een kleinkind van 4 jaar. Moet ik de hemangiomen weg laten halen? Of zijn ze daadwerkelijk ongevaarlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven