Bijgewerkt op 8 november 2021 door Simpto.nl
Wat is leverfalen?
Leverfalen betekent dat de lever slecht werkt. Aangezien de lever verschillende functies heeft, waaronder het aanmaken van bloedstollingsfactoren en het ontgiftigen van stofjes die wij innemen (waaronder geneesmiddelen), kan leverfalen tot verschillende symptomen en verschijnselen leiden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen acuut leverfalen en chronisch leverfalen. Acuut leverfalen ontstaat in korte tijd (dagen tot weken) en wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de lever (hepatitis) of door gebruik (of overdosering) van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld paracetamol. Chronisch leverfalen ontstaat veel geleidelijker.
Welke symptomen geeft het?
Leverfalen kan tot verschillende symptomen leiden, waaronder:
- snel gaan bloeden en bloedingen zijn vervolgens moeilijk te stelpen
- moeheid
- geelzucht
- gele verkleuring van de huid
- gele verkleuring van het oogwit
- pijn rechtsboven in de buik
- misselijkheid
- overgeven
- dikke buik (door ophoping van vocht in de buik)
- verminderd bewustzijn
- verwardheid
- zicht niet lekke voelen
- trillende handen
- slechte adem
Verder kunnen verschillende complicaties voorkomen ten gevolge van leverfalen, namelijk:
- zwelling van de hersenen (hersenoedeem)
- bloeding in het maagdarmkanaal (gastro-intestinale bloeding)
- infecties, bijvoorbeeld luchtweginfecties (bijv. sinusitis of longontsteking) of urineweginfecties (bijv. blaasontsteking of nierbekkenontsteking)
- slecht werkende nieren (nierfalen)
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende oorzaken voor leverfalen, waaronder:
- leverontsteking:
- hepatitis A
- hepatitis B
- hepatitis E
- infectie met andere virussen, bijvoorbeeld:
- Epstein-Barr virus
- herpes simplex virus
- cytomegalovirus (CMV)
- auto-immuun hepatitis
- overdosering paracetamol
- eten van giftige paddestoelen
- blootstelling aan giftige stoffen
- septische shock
- ziekte van Wilson
- syndroom van Budd-Chiari
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van laboratoriumonderzoek. Beeldvormend onderzoek kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van leverfalen. Om definitief te bepalen wat de oorzaak is van leverfalen kan het soms nodig zijn om een leverbiopsie te nemen.
Lichamelijk onderzoek
Bij lichamelijk onderzoek kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Soms is palpatie van de lever gevoelig.
Laboratoriumonderzoek
Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde leverenzymen vaak verhoogd. Leverenzymen zijn stofjes in levercellen die bij beschadiging of aantasting van levercellen vrijkomen in het bloed. In een gevorderd stadium van leverziekte is het gehalte aan bloedstollingsfactoren meestal verlaagd. Bloedstollingsfactoren worden namelijk in de lever aangemaakt. Het gevolg is dat de bloedingstijd verlengd zal zijn.
Beeldvormend onderzoek
Met behulp van echografie, CT-scan en/of MRI-scan kunnen de meeste afwijkingen in de lever goed in beeld worden gebracht.
Leverbiopsie
Om een definitieve diagnose te stellen is het soms nodig om een stukje weefsel uit een afwijking in de lever te halen. Dit onderzoek wordt leverbiopsie genoemd. Het stukje weefsel, het leverbiopt, wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij worden afwijkingen gezien die kenmerkend zijn voor de afwijking in de lever.
Wat is de behandeling?
De behandeling van leverfalen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De arts zal daarom in eerste instantie aanvullend onderzoek willen doen om de oorzaak van de slechte werking van de lever te achterhalen.
Soms zal een levertransplantatie de enige behandelingsmogelijkheid zijn.
Engelse vertaling
liver failure, hepatic insufficiency
Synoniemen
slecht werkende lever, leverinsufficiëntie