Leverfalen

Bijgewerkt op 8 november 2021

Wat is leverfalen?

Leverfalen betekent dat de lever slecht werkt. Aangezien de lever verschillende functies heeft, waaronder het aanmaken van bloedstollingsfactoren en het ontgiftigen van stofjes die wij innemen (waaronder geneesmiddelen), kan leverfalen tot verschillende symptomen en verschijnselen leiden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acuut leverfalen en chronisch leverfalen. Acuut leverfalen ontstaat in korte tijd (dagen tot weken) en wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de lever (hepatitis) of door gebruik (of overdosering) van bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld paracetamol. Chronisch leverfalen ontstaat veel geleidelijker.

Welke symptomen geeft het?

Leverfalen kan tot verschillende symptomen leiden, waaronder:

Verder kunnen verschillende complicaties voorkomen ten gevolge van leverfalen, namelijk:

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken voor leverfalen, waaronder:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van laboratoriumonderzoek. Beeldvormend onderzoek kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van leverfalen. Om definitief te bepalen wat de oorzaak is van leverfalen kan het soms nodig zijn om een leverbiopsie te nemen.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Soms is palpatie van de lever gevoelig.

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde leverenzymen vaak verhoogd. Leverenzymen zijn stofjes in levercellen die bij beschadiging of aantasting van levercellen vrijkomen in het bloed. In een gevorderd stadium van leverziekte is het gehalte aan bloedstollingsfactoren meestal verlaagd. Bloedstollingsfactoren worden namelijk in de lever aangemaakt. Het gevolg is dat de bloedingstijd verlengd zal zijn.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van echografie, CT-scan en/of MRI-scan kunnen de meeste afwijkingen in de lever goed in beeld worden gebracht.

Leverbiopsie

Om een definitieve diagnose te stellen is het soms nodig om een stukje weefsel uit een afwijking in de lever te halen. Dit onderzoek wordt leverbiopsie genoemd. Het stukje weefsel, het leverbiopt, wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij worden afwijkingen gezien die kenmerkend zijn voor de afwijking in de lever.

Wat is de behandeling?

De behandeling van leverfalen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De arts zal daarom in eerste instantie aanvullend onderzoek willen doen om de oorzaak van de slechte werking van de lever te achterhalen.

Soms zal een levertransplantatie de enige behandelingsmogelijkheid zijn.

Engelse vertaling

liver failure, hepatic insufficiency

Synoniemen

slecht werkende lever, leverinsufficiëntie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven