Levercirrose

Bijgewerkt op 27 oktober 2021

Wat is levercirrose?

Levercirrose is een aandoening van de lever waarbij de lever door langdurige ziekte of beschadiging – door bijvoorbeeld alcohol – verlittekent.

Oorzaak levercirrose

Er zijn vele aandoeningen die uiteindelijk tot levercirrose kunnen leiden. Hieronder een overzicht.

Symptomen levercirrose

Bij een beginnende cirrose van de lever zijn er vaak geen klachten. Naarmate de ziekte voorschrijdt kunnen de onderstaande symptomen optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij laboratoriumonderzoek zullen afwijkende waarden worden gevonden. Zo zullen verschillende uitslagen van levertesten van het bloed afwijkend zijn. Ook kan er een verhoging van het urobilinogeen gehalte in de urine zijn.

De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een leverbiopsie. Hierbij wordt via een prik rechtsboven in de buik een stukje leverweefsel verwijderd. Dit wordt vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. De afwijkingen die hierbij worden gevonden zijn kenmerkend voor levercirrose.

Behandeling levercirrose

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het behandelen van de onderliggende oorzaak. Daarnaast kunnen ook de gevolgen van de cirrose worden behandeld. Zo kan bij een vitamine-K-tekort een supplement met vitamine K worden voorgeschreven.

Beloop en prognose

Cirrose van de lever betekent dat de lever al ernstig ziek is. Omdat er sprake is van verlittekening van het leverweefsel zal de lever ook nooit meer helemaal herstellen.

Mensen met levercirrose hebben een verhoogde kans op het krijgen van leverkanker. Andere complicaties die kunnen optreden zijn:

Engelse term

cirrhosis of the liver

ICD-10 code

K74.6

Synoniemen

cirrose van de lever, cirrose, levercirrhose

Scroll naar boven