Leverabces

Bijgewerkt op 13 juni 2023 door Simpto.nl

Wat is een leverabces?

Een leverabces is een met pus gevulde holte in de lever. Het wordt veroorzaakt door een infectie met een ziekteverwekker, zoals bijvoorbeeld een bacterie of een amoebe.

Welke oorzaken zijn er?

Leverabcessen worden meestal veroorzaakt door een infectie met bacterien. Voorbeelden van bacterien die een leverabces kunnen veroorzaken zijn Escherichia coli en Staphylococcus aureus. Een minder vaak voorkomende verwekker is de Klebsiella-bacterie.

Naast bacterien zijn er ook andere ziekteverwekkers die een leverabces kunnen veroorzaken, waaronder eencellige diertjes. Een bekend voorbeeld daarvan is het zogenaamde amoebenabces van de lever. Deze zeldzame aandoening wordt veroorzaakt door amoeben. Dat zijn eencellige diertjes.

De ziekteverwekkers kunnen langs verschillende routes in de lever terechtkomen. In de eerste plaats kan dat via het bloed, maar ook via de lymfe of via de galwegen kunnen ziekteverwekkers in de lever terechtkomen. Zo kan galwegontsteking (cholangitis) door bacterien zich uitbreiden naar de lever en daar een abces veroorzaken. Ook via de poortader kunnen bacterien de lever bereiken en daar een abces in de lever veroorzaken. Dat kan onder andere voorkomen bij mensen met een blindedarmontsteking.

Mensen met suikerziekte (diabetes) hebben een verhoogd risico op het krijgen van een leverabces.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met een leverabces kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen hebben:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van klachten, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek kan de arts vermoeden dat er sprake is van een aandoening van de lever.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek is vaak sprake van drukpijn rechtsboven in de buik (ter hoogte van de lever).

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn meestal afwijkingen aanwezig die duiden op een infectie in de lever. Het CRP-gehalte is verhoogd. Er is vaak sprake van een zogenaamde leukocytose. Verder zijn leverenzymen als ALAT, ASAT en alkalische fosfatase vaak verhoogd.

Beeldvormend onderzoek

De diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. In eerste instantie wordt de aandoening vaak vastgesteld met een echo van de buik. Vervolgens wordt vaak een CT-scan van de buik gemaakt om de diagnose te bevestigen.

leverabces op een CT-scan van de buik – bron: Simon Ahmadpour, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Leverabcessen worden behandeld met antibiotica. Daarnaast wordt het abces gedraineerd. Dat betekent dat, na aanprikken van de lever, de pus uit het abces wordt afgezogen. Als deze behandelingen niet of onvoldoende werken kan het gehele abces middels een operatie worden verwijderd.

Welke complicaties kunnen optreden?

Als bacterien doordringen in het bloed kan bloedvergiftiging (sepsis) ontstaan. Verder kan een abces doorbreken naar de buikholte. Dat kan leiden tot ontsteking van het buikvlies (peritonitis).

Duitse vertaling

Leberabszess

ICD10-code

K75.0

Engelse vertaling

liver abscess, pyogenic liver abscess

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een abces in de lever. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven