Leukoplakie

Bijgewerkt op 9 augustus 2022

Wat is leukoplakie?

Leukoplakie is een afwijking van het slijmvlies van de mond, of soms ook van de geslachtsorganen en/of de urinewegen. Het slijmvlies vertoont bij deze aandoening een witte verkleuring.

leukoplakie van de tong
leukoplakie van de tong

Leukoplakie wordt beschouwd als een aandoening die kan leiden tot het ontstaan van kanker. Een aandoening die kan leiden tot het ontstaan van kanker wordt een ‘precancereuse aandoening’ genoemd.

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies bekend hoe leukoplakie ontstaat. Wel is duidelijk dat een aantal risicofactoren de kans op het ontstaan van leukoplakie vergroten. Deze risicofactoren zijn:

  • roken
  • regelmatige inname van alcoholische dranken
  • bestraling (radiotherapie)

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als iemand witte plekken in de mond heeft zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Een veel voorkomende oorzaak van witte plekken in de mond is spruw, een schimmelinfectie in de mond. Een arts zal proberen onderscheid te maken tussen leukoplakie en spruw door te proberen de witte plekken van het slijmvlies af te schrapen. Bij spruw lukt dat wel, bij leukoplakie niet.

Als de arts een plek op het slijmvlies ziet en denkt dat het leukoplakie kan zijn zal meestal worden besloten een biopsie te nemen. Bij een biopsie wordt een

Wat is de behandeling?

Om te voorkomen dat kanker ontstaat uit de leukoplakie zal worden beoordeeld of de plekken kunnen worden verwijderd.

Daarnaast is het van belang om risicofactoren voor het ontstaan van de leukoplakie weg te nemen. Dat betekent dat mensen die roken wordt aangeraden om te stoppen met roken.

Engelse term

leukoplakia

ICD10-code

K13.2

Scroll naar boven