Bijgewerkt op 5 september 2024
Wat is acute erythroïde leukemie (AEL)?
Acute erythroïde leukemie is een zeldzame vorm van bloedkanker (leukemie) waarbij in het beenmerg voorlopercellen van rode bloedcellen zich zeer snel vermenigvuldigen. Dit wordt erythroblastose genoemd. Door verdringing van normale bloedvoorlopercellen in het beenmerg kan de aandoening leiden tot afname van het aantal rode bloedcellen in het bloed (bloedarmoede), afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukocytopenie) en afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie).
De officiële medische term voor deze aandoening was tot enige tijd geleden acute myeloblastische leukemie type M6 (AML-M6). Een andere naam voor deze aandoening is erytroleukemie.
Hoe vaak komt het voor?
AEL is een zeer zeldzame aandoening. Wij schatten dat deze diagnose jaarlijks in Nederland slechts enkele keren wordt gesteld.
Welke symptomen geeft het?
Acute erythroïde leukemie kan klachten geven van bloedarmoede, zoals bijvoorbeeld aanhoudende moeheid, kortademigheid bij inspanning en een bleek gezicht. Ook kunnen andere symptomen optreden, zoals bijvoorbeeld koorts, afvallen en nachtzweten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek en beenmergonderzoek.
Wat is de behandeling?
Acute erythroïde leukemie wordt behandeld met antikankermiddelen (cytostatica). De prognose is over het algemeen slecht. Dat betekent dat bij de meeste mensen met deze aandoening de levensverwachting beperkt is.
Synoniemen
Andere namen voor deze aandoening zijn acute myeloblastische leukemie type 6, AML-M6, erytroeukemie, erythroleukemie en erytroblastaire leukemie.
Engelse vertaling
acute erythroid leukemia, acute myeloid leukemia type M6, AML-M6
Verder lezen / Referenties
- JA Riedl, MD Levin en W van Gelder, ‘Uw diagnose?’, gepubliceerd in de rubriek ‘Kunst van het kijken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie van 2010; 7(7): pagina 303.
- M Boot, Y Raz, ‘Een complex hematologisch beeld‘, gepbuliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 22 augustus 2024; 34-35: pagina’s 26-27.