Lepra

Bijgewerkt op 24 november 2022

Wat is lepra?

Lepra is een langzaam voortschrijdende infectieziekte die wordt veroorzaakt door de lepra-bacterie (Mycobacterium leprae). De aandoening leidt tot afwijkingen aan huid en zenuwen geeft. Op den duur ontstaan misvormingen aan het gezicht, de handen en de voeten. In Nederland is de aandoening zeer zeldzaam.

Wat is de oorzaak?

Lepra wordt veroorzaakt door besmetting met de lepra-bacterie. De wetenschappelijke naam van deze bacterie is Mycobacterium leprae.

Hoe raak je besmet?

De lepra-bacterie verspreidt zich via kleine druppeltjes, bijvoorbeeld door niezen of hoesten. Ook kan de bacterie worden overgedragen via wondjes aan de huid.

Hoe vaak komt het voor?

Wereldwijd waren er in 2000 nog ongeveer 600.000 lepralijders. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is sindsdien gestart met een campagne om lepra uit te roeien. In Nederland is lepra zeer zeldzaam. Het komt alleen voor als importziekte. Dat wil zeggen dat mensen bij wie lepra wordt vastgesteld de besmetting in het buitenland hebben opgelopen.

Waar komt het voor?

Lepra komt vooral voor in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De ziekte komt vooral voor in Angola, Congo, Mozambique, Niger, Ethiopië, Madagascar, India, Birma, Nepal, Indonesië en Brazilië.

Welke symptomen geeft het?

Kenmerkend is dat de klachten vaak pas meer dan een jaar na besmetting optreden. Lepra begint meestal met vlekken op de huid. Later ontstaat afname van het gevoel in de huid. Andere symptomen die kunnen optreden zijn:

  • afname van de kracht
    • vaak eerst in de handen;
  • uiteindelijk leidt de aandoening vaak tot misvormingen van handen en voeten. Ook in het gezicht kunnen misvormingen voorkomen;
  • door aantasting van het neustussenschot kan de neus indeuken;
  • door aantasting van de botten kunnen vingers en tenen verkorten, zodat stompjes ontstaan.

Wat is de behandeling?

Lepra kan worden behandeld met antibiotica. Een veel gebruikte combinatie is die van dapson met rifampicine. Ook het antibioticum clofazimine wordt ingezet bij de behandeling van lepra.

Wat is het beloop?

Lepra is in het beginstadium goed met geneesmiddelen te behandelen. Maar de ziekte wordt vaak niet op tijd onderkend, zodat vaak niet op tijd behandeld wordt. Daardoor ontstaan vaak misvormingen van handen en voeten.

Synoniemen

Andere namen van lepra zijn ziekte van Hansen, lepromateuze lepra, melaats en melaatsheid.

Engelse vertaling

leprosy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven