Leiomyosarcoom

Bijgewerkt op 17 september 2021

Wat is een leiomyosarcoom?

Een leiomyosarcoom is een kwaadaardig gezwel (kanker) van glad spierweefsel. Het kan in principe voorkomen in alle organen waarin glad spierweefsel zit, zoals de voet, de baarmoeder, de dunne darm, de bloedvaten en de longen. Leiomyosarcomen zijn zeldzame tumoren. Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 100.000 mensen een dergelijk gezwel. De aandoening komt ook bij kinderen voor.

Welke symptomen geeft het?

De klachten die optreden zijn afhankelijk van de lokatie van het gezwel in het lichaam. Zo zal een leiomyosarcoom van de longen bijvoorbeeld kunnen leiden tot hoesten en/of kortademigheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van weefselonderzoek. Zodra is vastgesteld dat zich ergens in het lichaam een tumor bevindt zal worden geprobeerd om een stukje weefsel uit het gezwel te verwijderen. Dit wordt een biopsie genoemd. Dit stukje weefsel wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij is duidelijk een woekering van gladde spiervezels zichtbaar. Aan bepaalde kenmerken kan de patholoog zien dat het om een kwaadaardig gezwel gaat.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie zal de behandelend arts in overleg met een chirurg beoordelen of het mogelijk is om het gezwel middels een operatie te verwijderen. Als dat niet mogelijk is kan worden behandeld met chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling).

Engelse vertaling

leiomyosarcoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven