Larynxpapillomatose

Bijgewerkt op 15 juni 2021

Wat is larynxpapillomatose?

Larynxpapillomatose is een aandoening waarbij steeds opnieuw wratjes (papillomen) op de stembanden groeien. Dit geeft klachten zoals een hese stem en een piepende ademhaling. De aandoening wordt veroorzaakt door infectie met een virus. Een andere naam voor deze aandoening is recidiverende respiratoire papillomatose.

Wat is de oorzaak?

Larynxpapillomatose wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn bijna 200 verschillende typen van dit virus. Larynxpapillomatose wordt vooral veroorzaakt door twee typen, namelijk HPV-6 en HPV-11. Deze typen zijn ook betrokken bij het ontstaan van genitale wratten (condylomata acuminata).

Baby’s kunnen tijdens de geboorte besmet raken met het humaan papillomavirus. De kans op besmetting is verhoogd als de moeder genitale wratten heeft.

Welke symptomen geeft het?

Larynxpapillomatose kan tot de volgende klachten leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening niet vaak voorkomt wordt regelmatig in eerste instantie een verkeerde diagnose gesteld, zoals astma of aspiratie van een voorwerp. De diagnose kan worden gesteld met behulp van laryngoscopie. Met dit onderzoek kan de KNO-arts in het strottenhoofd kijken. Hierbij zijn de wratjes zichtbaar. Eventueel kan de KNO-arts besluiten een biopsie te nemen. Hierbij wordt een stukje weefsel, het ‘biopt’, uit een wrat geprikt. Dit stukje weefsel kan vervolgens door een patholoog onder de microscoop worden onderzocht. Hierbij kan bepaald worden welk type HPV verantwoordelijk is voor het ontstaan van de papillomen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee larynxpapillomatose kan worden genezen. De behandeling bestaat daarom uit het verwijderen van de papillomen op het moment dat ze tot klachten leiden. Omdat de papillomen steeds weer terugkeren zijn meerdere operaties nodig. De ingreep waarbij papillomen worden verwijderd wordt gedaan door een KNO-arts.

Wanneer de papillomen tot een ernstige vernauwing van het strottenhoofd leidt kan het nodig zijn om een zogenaamde tracheotomie te verrichten. Hierbij wordt via de huid van de hals een buisje ingebracht onder het niveau van de vernauwing. Ademhalen kan dan via het buisje.

Soms worden geneesmiddelen voorgeschreven bij de behandeling van larynxpapillomatose. Het gaat dan om middelen als bevacuzimab en cidofovir. Het is op het moment van het schrijven van dit artikel nog niet helemaal duidelijk hoe goed deze medicijnen werken.

Synoniemen

recidiverende respiratoire papillomatose, recidiverend larynxpapilloom, recidiverend laryngeaal papilloom, laryngeale papillomen, laryngeale papillomatose

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven