Larynxoedeem

Wat is larynxoedeem?

Larynxoedeem is een zwelling van het slijmvlies van het strottenhoofd. Dit leidt tot vernauwing van het strottenhoofd en kan daardoor aanleiding geven tot soms ernstige kortademigheid.

Wat is de oorzaak?

Larynxoedeem kan worden veroorzaakt door een (ernstige) overgevoeligheidsreactie, zoals bij anafylaxie en angio-oedeem. Het kan ook voorkomen door inbrengen van een slangetje voor beademing (intubatie). Verder kunnen infectieziekten van de luchtwegen, waaronder COVID-19, leiden tot zwelling van het strottenhoofd. Andere oorzaken zijn verwonding van het strottenhoofd of beschadiging door etsende stoffen, verbranding van het strottenhoofd en insectenbeten in de keel.

Welke symptomen geeft het?

Larynxoedeem leidt tot vernauwing van het strottenhoofd. Dit kan leiden tot kortademigheid of zelfs ademnood. Ook kan de zwelling een hoestprikkel veroorzaken waardoor een vaak droge hoest ontstaat.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en van de ernst van de zwelling. Zo zullen bij een allergische reactie vaak corticosteroïden worden voorgeschreven of toegediend. Voor de behandeling van erfelijk angio-oedeem zijn tegenwoordig zogenaamde C1-esteraseremmers beschikbaar. In geval van ernstige kortademigheid kan de arts besluiten om te intuberen. Hierbij wordt een slangetje ingebracht om het strottenhoofd open te houden en zo te ademweg veilig te stellen. Als de zwelling leidt tot afsluiting van het strottenhoofd kan het nodig zijn om een zogenaamde tracheotomie uit te voeren.

Engelse vertaling

laryngeal edema, laryngeal oedema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven