Laryngomalacie

Bijgewerkt op 10 juni 2024

Wat is laryngomalacie?

Laryngomalacie is een aangeboren aandoening waarbij het kraakbeen rond het strottenhoofd slapper is dan normaal. Door deze verslapping zal het strotklepje (epiglottis) de ademweg minder goed open houden. Hierdoor kan het strottenhoofd van de pasgeboren baby vernauwen, waardoor een gierend geluid kan ontstaan bij het inademen. Dit kan worden vastgesteld met laryngoscopie. Laryngomalacie gaat meestal vanzelf weer over. In ernstige gevallen kan behandeling met medicijnen of een operatie nodig zijn.

Verschil tussen laryngomalacie en tracheomalacie

Bij zowel laryngomalacie als tracheomalacie zijn de luchtwegen aangetast. Bij laryngomalacie is sprake van verslapping van weefsel boven het strottenhoofd. Bij tracheomalacie is de luchtpijp verslapt. De luchtpijp ligt onder het strottenhoofd. Tracheomalacie komt veel minder vaak voor dan laryngomalacie, en is doorgaans ernstiger.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Laryngomalacie komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Soms komt het voor bij oudere kinderen. Bij volwassenen is de aandoening zeldzaam.

Wat is de oorzaak?

Bij baby’s met laryngomalacie is in de baarmoeder iets mis gegaan met de ontwikkeling van het strottenhoofd. De spieren die het strottenhoofd ondersteunen zijn daardoor te slap of te ontspannen. Waarom dat zo is is niet goed bekend. Erfelijke factoren spelen mogelijk een rol.

Laryngomalacie kan ook voorkomen als onderdeel van bepaalde syndromen of ziektebeelden, zoals:

Welke symptomen geeft het?

Het meest voorkomende symptoom is een hoorbare ademhaling, waarbij bij inademing een gierend of piepend geluid hoorbaar is. Dit kan toenemen tijdens de (borst)voeding. In ernstige gevallen kunnen daar andere symptomen bijkomen, zoals:

  Hoe wordt de diagnose gesteld?

  De arts kan de diagnose stellen met behulp van nasofaryngolaryngoscopie. Hierbij wordt een dun slangetje via de mond of de neus in de keel gebracht. Via een piepkleine camera in het slangetje kan zo in het strottenhoofd worden gekeken. Hierbij is een vervorming van het strotklepje (epiglottis) zichtbaar. Zie afbeelding hieronder.

  Als op deze manier is vastgesteld dat er sprake is van laryngomalacie kan de arts besluiten om aanvullend onderzoek te doen naar bijkomende problemen, zoals bijvoorbeeld gastro-oesofageale refluxziekte; of om andere oorzaken voor de luide ademhaling uit te sluiten.

  Wat is de behandeling?

  In de meeste gevallen gaat laryngomalacie bij baby’s binnen een jaar vanzelf over. Als er sprake is van ernstige laryngomalacie kan worden behandeld met geneesmiddelen of een operatie.

  Geneesmiddelen

  Medicijnen zijn vooral van nut als er sprake is van gastro-oesofageale refluxziekte. In dat geval worden geneesmiddelen voorgeschreven die de hoeveelheid maagzuur verminderen. Hierdoor zal zwelling van het strottenhoofd worden tegengegaan.

  Operatie

  Met een operatie onder narcose kan het slappe weefsel boven het strottenhoofd worden strakgetrokken. Deze ingreep wordt supraglottoplastiek genoemd.

  Engelse vertaling

  laryngomalacia, floppy voice box


  Plaats een reactie

  Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere ouders/verzorgers van kinderen met een laryngomalacie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven