Lactose-intolerantie

Bijgewerkt op 8 juli 2020 door Simpto.nl

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een aandoening die ontstaat doordat het lichaam melksuiker (lactose) niet goed kan verteren. Dit leidt tot klachten van de darm en de spijsvertering. Het is een vorm van voedselintolerantie.

Wat is de oorzaak?

Onze voeding bevat de melksuiker lactose. Voordat lactose kan worden opgenomen in ons lichaam moet het worden omgezet. Dit gebeurt door het enzym lactase. Lactase zit in het slijmvlies van de dunne darm. Het zet lactose om in glucose en galactose. Glucose en galactose kunnen vervolgens vanuit de darm worden opgenomen in het bloed. Bij een tekort aan lactase wordt lactose onvoldoende omgezet in glucose en galactose. Er ontstaat een overmaat aan lactose in de darm. Dat kan tot allerlei klachten leiden, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid.

Het enzym lactase is bij baby’s en jonge kinderen van belang om lactose in moedermelk om te zetten. Daarna neemt de aanmaak van lactase langzaam af. Hierdoor kunnen mensen op volwassen leeftijd lactose-intolerant worden.

Synoniemen

Andere namen voor lactose-intolerantie zijn melksuiker intolerantie, intolerantie voor lactose en verminderde lactosetolerantie.

Engelse vertaling

lactose intolerance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven