Lactose-intolerantie

Bijgewerkt op 28 april 2024

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een aandoening die ontstaat doordat het lichaam melksuiker (lactose) niet goed kan verteren. Dit leidt tot buikklachten na inname van melk en andere zuivelproducten. Het is een vorm van voedselintolerantie.

Wat is de oorzaak?

Onze voeding bevat de melksuiker lactose. Voordat lactose kan worden opgenomen in ons lichaam moet het worden omgezet. Dit gebeurt door het enzym lactase. Lactase zit in het slijmvlies van de dunne darm. Het zet lactose om in glucose en galactose. Glucose en galactose kunnen vervolgens vanuit de darm worden opgenomen in het bloed. Bij een tekort aan lactase wordt lactose onvoldoende omgezet in glucose en galactose. Er ontstaat een overmaat aan lactose in de darm. Het gevolg is dat bacteriën in de darm de lactose gaan afbreken. De stoffen die daarbij vrijkomen werken prikkelend op de darm. Dat kan tot allerlei klachten leiden, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid.

Het enzym lactase is bij baby’s en jonge kinderen van belang om lactose in moedermelk om te zetten. Daarna neemt de aanmaak van lactase langzaam af. Hierdoor kunnen mensen op volwassen leeftijd lactose-intolerant worden.

Welke symptomen kan het geven?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • buikkrampen
  • opgeblazen gevoel in de buik
  • winderigheid
  • diarree
  • onvoldoende aankomen in gewicht
  • afvallen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan eigenlijk al worden bevestigd als de klachten verdwijnen bij het overgaan op koemelkvrije voeding. Eventueel kan aanvullend onderzoek worden gedaan om de diagnose te bevestigen, zoals lactose tolerantie test, lactose-waterstof ademtest, of een darmbiopsie met bepaling van lactase gehalte.

Wat is de behandeling?

De klachten verdwijnen meestal na weglaten van koemelk bevattende producten uit de voeding. Daarnaast is het ook mogelijk om het enzym lactase in te nemen in de vorm van een capsule. Gefermenteerde melkproducten, zoals bijvoorbeeld yoghurt, worden vaak wel goed verdragen.

Weglaten van melkproducten uit de voeding kan ertoe leiden dat onvoldoende calcium wordt ingenomen. Daarom is het van belang om calcium via andere voedingsbronnen binnen te krijgen.

Synoniemen

Andere namen voor lactose-intolerantie zijn melksuiker intolerantie, intolerantie voor lactose en verminderde lactosetolerantie.

Engelse vertaling

lactose intolerance, lactase deficiency, milk intolerance, disaccharidase deficiency, dairy product intolerance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven