Bijgewerkt op 14 juni 2024 door Simpto.nl
Wat is een labyrintfistel?
Een labyrintfistel is een aandoening waarbij een gaatje ontstaat in het kapsel van het binnenoor, waardoorheen vocht vanuit het binnenoor naar het middenoor lekt. Dit vocht wordt perilymfe genoemd. Daarom wordt een labyrintfistel ook wel perilymfatische fistel genoemd.
Wat is de oorzaak?
Een labyrintfistel kan aangeboren zijn of later gedurende het leven ontstaan. Dit laatste kan gebeuren doordat het kapsel rondom het binnenoor met de leeftijd dunner wordt en daardoor makkelijk scheurt. Daarnaast zijn er omstandigheden die kunnen leiden tot beschadiging van het kapsel rond het binnenoor, waaronder verwonding aan het hoofd of het oor, barotrauma, of een extreem hard geluid. Ook zijn er aandoeningen in het oor die kunnen leiden tot beschadiging van het binnenoorkapsel, waaronder een cholesteatoom. Ten slotte kan een labyrintfistel ontstaan als complicatie van een operatie aan het middenoor (stapedectomie).
Als geen duidelijke oorzaak wordt gevonden spreken artsen van een idiopathische labyrintfistel.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- vol gevoel in het oor
- gehoorverlies
- duizeligheid, waaronder
- draaiduizeligheid
- moeite om het evenwicht te bewaren
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Tekst volgt
Wat is de behandeling?
Behandeling bestaat in eerste instantie uit bedrust. Door bedrust te houden worden schommelingen in de hersendruk vermeden. Dit helpt bij het genezen van het kapsel. Vervolgens is het van belang om activiteiten te vermijden waarbij de hersendruk toeneemt. Het gaat dan om activiteiten druk wordt opgebouwd in het hoofd, zoals bijvoorbeeld ‘persen’ bij krachttraining, maar ook duiken en vliegen in een vliegtuig met drukcabine.
Synoniemen
perilymfatische fistel
Engelse vertaling
labyrinthine fistula, perilymphatic fistula