Labrumletsel van de heup

Bijgewerkt op 3 juli 2018

Wat is een labrumletsel van de heup?

Een labrumletsel of labrumscheur is een beschadiging van het kraakbeen van het heupgewricht. Het labrum is een ring van kraakbeen die vastzit aan de kom van het heupgewricht (acetabulum). Labrumletsels worden meestal behandeld door een orthopedisch chirurg.

Bij wie komt het voor?

Labrumletsels komen vooral voor bij sporters.

Hoe vaak komt het voor?

Labrumletsels komen regelmatig voor. Per jaar lopen naar schatting 2.000-2.500 mensen in Nederland een labrumscheur op.

Oorzaken labrumletsel van de heup

De oorzaak van een beschadiging van het labrum is vaak een val op de heup. De beschadiging kan echter ook op andere manieren ontstaan. Zo kunnen sporters en dansers die veel bewegingen maken in het heupgewricht ook een labrumletsel van de heup oplopen.

Symptomen labrumletsel van de heup

De volgende klachten kunnen optreden:

  • Pijn aan de voorkant van het heupgewricht
  • Pijn in de lies
  • Heupgewricht niet goed kunnen bewegen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts aanwijzingen vinden voor het bestaan van een labrumscheur. Door het been op een bepaalde manier te draaien kan de heupkop over de beschadiging worden gemanoeuvreerd. De patiënt geeft hierbij plotseling pijn aan.

Beeldvormend onderzoek

De diagnose wordt gesteld met behulp van een MR-artrogram. Dat is een speciaal soort MRI-onderzoek waarbij gewrichten goed in beeld kunnen worden gebracht. Hierop zijn afwijkingen van het labrum goed zichtbaar. Er kan zelfs onderscheid worden gemaakt tussen degeneratie van het labrum, inscheuring van het labrum en afscheuring van het labrum.

labrumletsel van de heup
labrumletsel op MR-artrogram

Behandeling labrumletsel van de heup

Labrumletsels gaan helaas niet over door rust te nemen. De meest effective behandeling is een kijkoperatie van het heupgewricht waarbij de beschadiging van het kraakbeen wordt hersteld. Deze ingreep brengt echter zelf ook risico’s met zich mee. Daarom zal de orthopeed niet altijd overgaan op een kijkoperatie. Een aantal patiënten met een beschadiging van het labrum zal als advies krijgen om ermee te leren leven.

Complicaties

Op de lange termijn kan een labrumletsel van de heupkom leiden tot slijtage van het heupgewricht.

2 gedachten over “Labrumletsel van de heup”

  1. Carolien den Haan

    Heel vervelend deze afwijking ‘bij mij zijn beide heupen beschadigd.Aan beide heupen geopereerd in het begin ging iets beter’maar helaas van korte duur .Inmiddels 10 jaar verder na de eerste operatie ‘ baan op gegeven niet meer kunnen wandelen sporten is niet te doen! Gelukkig Kan ik wel goed fietsen! Maar zou zo graag weer wat meer met mij leven doen! Ervaar meestal in rust de meeste pijn en vaak gevoel of mij heup en beetje uit de kom is een hele kleine beweging kan soms een enorme pijnscheut geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven