Kwallenbeet

Bijgewerkt op 12 oktober 2021

Wat is een kwallenbeet?

Een kwallenbeet is geen echte beet, maar het in aanraking komen met de tentakels van een kwal. De kwal scheidt giftige stofjes af om vijanden op afstand te houden. Als mensen met een kwal in contact komen krijgen ze deze stofjes op de huid. Dit veroorzaakt een brandende pijn, jeuk en roodheid van de huid. Soms ontstaan na enige tijd zwellingen en/of blaren. Daarmee lijken de klachten op een lichte verbranding.

In Nederland leidt een kwallenbeet eigenlijk nooit tot een ernstig ziektebeeld. In sommige landen zijn echter kwallen die, wanneer je ermee in aanraking komt, een levensbedreigend ziektebeeld kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is de Australische zeewesp. Deze giftige kwal komt voor in de zeeën van Australië en Zuid-Oost Azië.

Welke symptomen geeft het?

Een kwallenbeet geeft meestal een brandende pijn op de plek van de beet. Ook kan ter plekke jeuk optreden. Op dit plek ontstaat vervolgens een rode plek of meerdere rode bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan.

Wat is de behandeling?

Kwallenbeten dienen in eerste instantie te worden behandeld door de aangetaste huid met zeewater te spoelen. Bij beten van bepaalde kwallen helpt azijn de brandende pijn en jeuk tegen te gaan. Als tentakeltjes in de huid blijven steken kunnen deze met plakband of pleister worden verwijderd. Eventueel kan aanhoudende jeuk worden behandeld met een antihistamine-middel.

Verder lezen / Referenties

  • MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven