Krentenbaard

Bijgewerkt op 17 mei 2022

Wat is een krentenbaard?

Krentenbaard is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door een bacterie. De infectie leidt tot huidafwijkingen en korstjes rond de mond. De medische term voor krentenbaard is ‘impetigo‘. Eigenlijk kan impetigo overal op de huid voorkomen. Maar als het rond de mond voorkomt wordt het ‘krentenbaard’ genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Krentenbaard (impetigo) leidt tot rode huidafwijkingen in het gezicht. De huidafwijkingen bevatten vaak pus en vormen korstjes.

krentenbaard (impetigo)

Wat is de oorzaak?

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Meestal betreft het een Staphylococcus aureus en soms een Streptococcus pyogenes.

Is het besmettelijk?

De aandoening is zeer besmettelijk en kan aanleiding geven tot kleine epidemieën, bijvoorbeeld op school of binnen het gezin. De ziekte komt voor zowel bij kinderen als volwassenen. Kinderen hebben het vaker, omdat zij vaker wat “onhygiënischer” kunnen zijn door met vingertjes overal aan te zitten, neus te peuteren, te krabben enzovoorts.

Hoe wordt het behandeld?

Impetigo wordt behandeld met antibiotica. Als de huiduitslag beperkt is kan worden volstaan de plekken te behandelen met een antibioticum-zalf, zoals Bactroban. In uitgebreide gevallen is het soms nodig om antibiotica te slikken.

Scroll naar boven