Kounis-syndroom

Bijgewerkt op 15 juni 2021

Wat is het Kounis-syndroom?

Het Kounis-syndroom is een aandoening waarbij vernauwing van de kransslagaders optreedt ten gevolge van een overgevoeligheidsreactie. De aandoening wordt ook wel ‘allergisch coronair syndroom’ genoemd.

Het Kounis-syndroom is genoemd naar de griekse cardioloog Dr Nicholas Koumis. Hij beschreeft de aandoening als eerste in 1991.

Dr Nicholas Kounis - naamgever van het Kounis-syndroom
Dr Nicholas Kounis – naamgever van het Kounis-syndroom (bron: ResearchGate)

Wat is de oorzaak?

Het syndroom van Kounis wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie (allergische reactie). Meestal gaat het om een allergische reactie op geneesmiddelen of een insectenbeet. De allergische reactie kan op verschillende manieren tot een vernauwing van de kransslagaders leiden. Meestal ontstaat verkramping van de kransslagaders (coronairspasmen) door de allergische reactie.

Door de allergische reactie worden mestcellen geactiveerd. De mestcellen gaan hierdoor stofjes afgeven, waaronder cytokines, histamine, tryptase en prostaglandinen.

Welke symptomen geeft het?

Door de vernauwing van de kransslagaders kunnen de volgende klachten optreden:

  • pijn of een drukkend gevoel op de borstkas
    • soms uitstralend naar de linker schouder en/of arm
    • soms uitstralend naar de onderkaak
  • zweten
  • bleek gezicht
  • misselijkheid
  • kortademigheid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘Kounis-syndroom’ wordt gesteld als bij een patient met een allergische reactie aanwijzingen worden gevonden van vernauwing van de kransslagaders.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn geen nauwkeurige cijfers bekend over het voorkomen van het Kounis-syndroom. Wij schatten dat de aandoening in Nederland jaarlijks enkele tientallen keren voorkomt.

Wat is de behandeling?

De behandeling is gericht op het bestrijden van zowel de allergische reactie als de vernauwing van de kransslagaders.

Bij een ernstige allergische reactie worden geneesmiddelen toegediend, zoals adrenaline, glucocorticoïden en antihistaminica.

Synoniemen

Andere namen voor het Kounis-syndroom zijn syndroom van Kounis, allergische angina pectoris, allergisch hartinfarct en allergisch coronair syndroom.

Andere talen

Engelse vertaling

Kounis syndrome

Duitse vertaling

Kounis-Syndrom

Verder lezen / Referenties

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met het Kounis-syndroom. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven