Koude-allergie

Bijgewerkt op 13 oktober 2021

Wat is koude-allergie?

Koude-allergie is een niet zo vaak voorkomende aandoening die leidt tot een jeukende huiduitslag bij blootstelling aan kou (koude lucht, koud water, of koude voorwerpen). De medische term voor deze aandoening is koude-urticaria of koude-contacturticaria. Het is een vorm van contactallergie.

Welke symptomen geeft het?

Koude-allergie leidt tot een jeukende huiduitslag op de plaats waar de huid wordt blootgesteld aan koude lucht, koud water of koude voorwerpen.

Wat is de behandeling?

De beste maatregel is preventie, dus het voorkomen van blootstelling aan koude. Als dat niet lukt kan een anti-allergiemiddel worden gebruikt, bijvoorbeeld een antihistaminicum.

Synoniemen

primaire koude urticaria, koudeallergie, primaire koude-urticaria, idiopathische koude urticaria, primaire koude contacturticaria, allergisch voor kou

Verder lezen / Referenties

  • MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.

1 gedachte over “Koude-allergie”

  1. Beste mensen! Het eerste wat ik opzocht en vond dit artikel 🙏👍 Ik had zo’n jeuk dat ik dacht goed te doen het af te koelen doch dat verliep dramatisch. Ik tril over mijn hele lichaam en de aangedane plekken zijn desastreus verergerd! Ik ben bekend bij Dr.Rustemijer. Helaas kan ik niet langskomen wegens een conflict met de zorgverzekeraar. Dé oorzaak van mijn kwaal ligt bij een foute operatie.
    Ik ben blij dat ik dit artikel vond en ga nu iig kou vermijden! En mijn oude route volgen…eerst ‘rustig’ blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven