Bijgewerkt op 17 december 2024 door Simpto.nl
Wat is een klauwnagel (onychogrypose)?
Een klauwnagel is een verdikte nagel die krom of scheef groeit. Meestal betreft het de nagel van de grote teen. Het kan ontstaan door een verwonding van de nagel of door aanhoudende druk, bijvoorbeeld door slecht passende schoenen. De medische naam voor klauwnagels is onychogrypose. Klauwnagels worden soms ook ramshoornnagels genoemd, vanwege de gelijkenis met de kromme en grove hoorns van een ram.
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
Klauwnagels komen regelmatig voor. Hoe vaak ze precies voorkomen is bij ons niet bekend. Podologen / podotherapeuten zien regelmatig mensen met klauwnagels. De aandoening komt vooral voor bij oudere mensen.
Wat is de oorzaak?
Een klauwnagel (onychogrypose) ontstaat meestal door druk op de nagelplaat. Hierdoor raken de cellen van de nagelplaat beschadigd. Het gevolg is dat deze cellen geprikkeld worden om steeds weer hoorncellen (keratinocyten) aan te maken. Dat zijn de cellen waaruit nagels zijn opgebouwd. Doordat de cellen aan één kant vaak sneller groeien gaat de teennagel krom staan.
Beschadiging van de nagelplaat kan ontstaan door een verwonding van de teen, bijvoorbeeld door ergens tegenaan te trappen. Het kan ook ontstaan door het langdurig dragen van te krappe schoenen. Verder is een kalknagel (schimmelinfectie van de nagel) een risicofactor voor het ontstaan van een klauwnagel. Andere risicofactoren zijn diabetes (suikerziekte), psoriasis, ondervoeding, het niet knippen van de nagels en perifere vaatziekte.
Als reactie op de beschadiging aan de nagelplaat worden steeds opnieuw hoornlagen aangemaakt. Hierdoor wordt de nagel steeds dikker.
Er is een zeldzame, erfelijke aandoening die leidt tot klauwnagels aan vrijwel alle tenen. Dit wordt veroorzaakt door een verandering (mutatie) in een stukje DNA. Er is ook een aangeboren vorm van klauwnagel waarbij de nagel van de kleine teen verdikt en vaak ook krom is. Dit wordt congenitale onychogrypose genoemd.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- verdikking van de nagel:
- meestal de grote teen
- vaak ook ribbels en groeven op de nagel
- teennagel groeit krom en/of scheef
- verkleuring van de teennagel:
- meestal geel of geel-groen
- soms grijzig
- nagelplaat is gevoelig bij druk
- omliggende huid geïrriteerd of ontstoken raken
- de krom groeiende nagel kan tegen andere tenen drukken en zo wondjes veroorzaken; dit kan weer leiden tot infecties
Omdat de nagel dik en hard wordt kan deze meestal niet meer geknipt worden. Het gevolg is dat de nagel blijft doorgroeien.
Wat is de behandeling?
De behandeling kan bestaan uit het dunner maken (frezen) en bijvijlen van de afwijkende nagel. Dit kan door de pedicure of podotherapeut worden gedaan. Bij jonge mensen wordt er soms ook voor gekozen om de gehele nagelplaat te verwijderen. Vervolgens kan dan een nieuwe nagel groeien en zo de plek innemen van de klauwnagel. Een dergelijke ingreep wordt door een arts gedaan. Het aangroeien van een nieuwe nagel kan in totaal zo’n anderhalf jaar duren.
Naast behandeling van de nagelafwijking zijn een aantal adviezen van belang, zoals:
- draag goed schoeisel – kies schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, en voldoende lucht doorlaten;
- verzorg de nagels regelmatig – knip de nagels regelmatig; knip ze recht af om ingroeien van de nagels te voorkomen;
- draag schone sokken – dat wil zeggen sokken die goed vocht opnemen; dit helpt schimmelinfecties van de nagel voorkomen.
Synoniemen
onychogrypose, ramshoornnagel, ungues adunci, gryposis unguium
Engelse vertaling
onychogryphosis, onychogryposis, Ram’s horn nail
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.