Bijgewerkt op 23 december 2016 door Simpto.nl
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een infectieziekte van de longen. De medische naam is ‘pertussis’.
Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?
Ten onrechte wordt kinkhoest beschouwd als een ziekte die door inenting is uitgeroeid. Een compleet inentingsprogramma geeft bescherming voor ongeveer 10-12 jaar. Kinkhoest wordt daarom met name gezien bij baby’s die nog niet ingeënt zijn of bij ouderen bij wie de inenting niet meer optimaal werkt.
Kinkhoest komt de laatste jaren weer vaker voor. Dat komt doordat de huidige inenting niet beschermt tegen nieuwe stammen van de kinkhoest bacil.
Wat is de oorzaak?
Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze bacterie wordt ook wel de ‘kinkhoest bacil’ genoemd. De kinkhoest bacil wordt door hoesten overgedragen.
Welke symptomen geeft ’t?
Een infectie met de kinkhoest bacil hoeft niet altijd klachten te geven. Wanneer wel klachten optreden worden drie stadia onderscheiden:
- In het eerste stadium zijn er klachten als een loopneus, rode, tranende ogen en een lichte hoest.
- Het tweede stadium begint na ongeveer 10 dagen. In dit stadium komen de kenmerkende hoestbuien voor. Bij ouderen kunnen de hoestbuien ontbreken maar is wel vaak sprake van een aanhoudende hoest met het opgeven van slijm.
- In het derde stadium nemen de klachten af.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden bevestigd door het aantonen van de bacterie in een bacteriekweek. Hiertoe wordt met een wattenstaafje uit de neus een beetje slijm weggehaald en op een speciale voedingsbodem gesmeerd. De kweek moet in het eerste stadium van de ziekte worden gedaan, anders kan het zijn dat de bacterie niet meer aantoonbaar is. In dat geval is het nog wel mogelijk om serologisch onderzoek te doen. Hierbij worden in het bloed antistoffen aangetoond tegen de bacterie.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Artsen die bij iemand de diagnose kinkhoest stellen moeten dit melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Synoniemen voor kinkhoest zijn pertussis en Bordetella pertussis-infectie
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 december 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 december 2016