Congenitaal rubella syndroom

Bijgewerkt op 20 februari 2024

Wat is congenitaal rubella syndroom?

Congenitaal rubella syndroom is een zeldzame aandoening waarbij het ongeboren kind via de placenta wordt besmet met het rubellavirus. Het kan leiden tot afwijkingen aan de ogen, het hart, de oren, en het zenuwstelsel. Het rubellavirus is de veroorzaker van rodehond (rubella). Congenitaal rubella syndroom wordt ook aangeboren rodehond genoemd. Omdat tegenwoordig wordt ingeent tegen rodehond komt congenitaal rubella syndroom niet of nauwelijks meer voor.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

Niet alle kinderen die voor de geboorte besmet raken met het rubellavirus krijgen hiervan aangeboren afwijkingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen, de resultaten van laboratoriumonderzoek, en de bevindingen bij onderzoek van de ogen.

Laboratoriumonderzoek

Bij laboratoriumonderzoek kunnen één of meer van de volgende afwijkingen worden gevonden:

  • aantonen van DNA van het rubellavirus met PCR-test
  • aantonen van antistoffen tegen rubellavirus in bloed
  • aantonen van rubellavirus in neusslijm, bloed, keel, urine of hersenvocht

Preventie

De meeste mensen zijn gevaccineerd tegen rode hond (rubella). Vaccinatie tegen rode hond is de beste manier om het congenitaal rubella syndroom te voorkomen. Het vaccin moet minimaal 28 dagen voor de bevruchting zijn toegediend om goed werkzaam te zijn.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee het congenitaal rubella syndroom kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op de symptomen en afwijkingen die zich voordoen. Dat betekent bijvoorbeeld gehoorapparaat in het geval van slechthorendheid, en behandeling door een (kinder)oogarts in verband met aangeboren staar, glaucoom, en/of retinopathie. In geval van aangeboren hartafwijkingen is behandeling door een kindercardioloog aangewezen.

Engelse vertaling

congenital rubella syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven