Wat is kinderverlamming?

Kinderverlamming is een zeldzame infectieziekte die leidt tot ontsteking van het ruggenmerg (myelitis). De ziekte wordt veroorzaakt door het poliovirus. De medische term voor de ziekte is poliomyelitis, vaak afgekort tot ‘polio’.


Welke symptomen geeft het?

Kinderverlamming kan leiden tot de volgende klachten en verschijnselen:

  • Spierzwakte
  • Kromme benen; dit kan ontstaan als spieren aan één kant van een gewricht nog wel goed werken terwijl spieren aan de andere kant van het gewricht verlamd raken;
  • Kortademigheid en ademnood; dit kan ontstaan als de ademhalingsspieren zijn aangetast.

Poliovirus

Het poliovirus wordt via de ontlasting van besmette personen uitgescheiden. Na besmetting duurt het 1-3 weken voordat iemand ziek wordt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. De meeste mensen merken overigens weinig van een infectie met het poliovirus. Soms kunnen wat algemene klachten optreden, zoals keelpijn, zich niet lekker voelen en/of een verhoogde lichaamstemperatuur. Slechts heel zelden leidt de infectie tot verlammingen. Dan is sprake van kinderverlamming, of poliomyelitis.


Wat is het beloop?

De kans op het ontstaan van ernstige klachten is groter naarmate men ouder is op het moment van besmetting. Na vele jaren kan bij een deel van de patiënten het zogenaamde postpoliosyndroom ontstaan.

Postpoliosyndroom

Postpoliosyndroom (PPS) is een syndroom dat kan ontstaan bij mensen die vele jaren daarvoor kinderverlamming hebben opgelopen. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn moeheid, spierzwakte, spierpijn, gewrichtspijn, spiertrillingen en een verminderde inspanningstolerantie. De kans op het ontstaan van dit syndroom neemt toe door chronische overbelasting.

Kijk voor meer informatie op de webpagina over het postpoliosyndroom.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *