Ketoacidose

Bijgewerkt op 11 oktober 2021

Wat is ketoacidose?

Ketoacidose is verzuring van het bloed door ketonen. Ketonen zijn zure stoffen die vrijkomen als vetweefsel wordt ‘verbrandt’ als bron van energie voor het lichaam. Soms wordt de spelling ‘keto-acidose’ gebruikt.

Oorzaak ketoacidose

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van ketoacidose: suikerziekte (diabetes), overmatig alcoholgebruik, vasten (hongeren), en tenslotte een aantal zeldzame stofwisselingsziekten.

Diabetische ketoacidose

Dit is de meest voorkomende vorm. Het komt voor bij mensen met diabetes type I (insuline-afhankelijke diabetes mellitus). Bij deze mensen maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in de spieren en andere weefsels wordt opgenomen. Daar wordt de glucose in een chemische reactie omgezet naar. Bij deze reactie komt energie vrij. De energie wordt door de spieren en weefsels gebruikt om hun functie te vervullen.

Als er geen of onvoldoende insuline aanwezig is zal onvoldoende glucose worden opgenomen in spieren en weefsels. Deze moeten dan op een andere manier aan energie zien te komen. Dit gebeurt door het verbranden van andere stoffen, zoals bijvoorbeeld eiwitten en vetten. Hierbij komen zogenaamde ketonen vrij. Dat zijn zure stoffen die, als ze in het bloed komen, verzuring van het bloed veroorzaken.

Alcoholische ketoacidose

Bij overmatig gebruik van alcohol wordt de aanmaak van glucose en de verbranding van vetzuren in de lever geremd. Dit leidt tot een verhoging van hydroxyboterzuur in het bloed.

Welke symptomen geeft het?

De onderstaande klachten kunnen voorkomen:

Een veel voorkomende complicatie van diabetische ketoacidose is uitdroging (dehydratie). Dit wordt veroorzaakt doordat glucose niet of onvoldoende kan worden opgenomen in spieren en weefsels. Hierdoor zal het glucose gehalte in het bloed flink verhogen. Dit glucose wordt vervolgens uitgescheiden in de urine. Omdat glucose water vasthoudt zal ook meer water worden uitgescheiden. Het gevolg is veel plassen, dorst en – na enige tijd – uitdroging van het lichaam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden bevestigd door het aantonen van verzuring van het bloed, wat leidt tot een lage pH-waarde van het bloed, en een verhoogd gehalte aan ketonen in het bloed. De anion gap is verhoogd.

Bij diabetische ketoacidose is het glucose gehalte in het bloed flink verhoogd.

In de urine worden ketonen aangetroffen. Dit wordt ‘ketonurie’ genoemd.

Behandeling ketoacidose

Ketoacidose is een ernstige aandoening die zonder behandeling in ernstige gevallen dodelijk kan verlopen. Daarom is het altijd van belang om professionele hulp te zoeken voor iemand met ketoacidose.

De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij diabetische ketoacidose is toediening van insuline van groot belang. Hierdoor zal het glucose vanuit het bloed weer worden opgenomen in de spieren en weefsels.

Mensen met suikerziekte die zelf insuline spuiten worden vaak geïnstrueerd hoe ze zelf kunnen meten of het aantal ketonen in de urine te hoog is. Ze kunnen dan zelf insuline bijspuiten en zo het probleem opheffen.

Engelse vertaling

ketoacidosis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven