Keratosis pilaris

Bijgewerkt op 13 maart 2024

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een zeer vaak voorkomende, onschuldige aandoening van de huid die leidt tot piepkleine rode bultjes op de huid van armen en/of benen. Dit wordt veroorzaakt door verdikking van de haarzakjes. De huid voelt hierdoor ruw aan. Keratosis wordt in de volksmond anservel genoemd (anser = gans).

piepkleine rode bultjes op het been van een jonge vrouw met keratosis pilaris
piepkleine rode bultjes op het been van een jonge vrouw met keratosis pilaris

Hoe vaak komt het voor?

Keratosis pilaris komt zeer vaak voor. Geschat wordt dat minimaal een kwart van de bevolking er mee te maken krijgt, mogelijk zelfs meer. De aandoening ontstaat vaak al op jonge leeftijd en komt bij zowel jongens als meisjes voor. Omdat de aandoening zo vaak voorkomt wordt het vaak niet als afwijking beschouwd maar als normaal verschijnsel.

Wat is de oorzaak?

Bij keratosis pilaris is de uitrijping van cellen in de haarzakjes (haarfollikels) verstoord. Hierdoor ontstaat een ophoping van verhoornde cellen in de uitvoergang van de haarfollikel. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol. De aandoening komt namelijk vaak in de familie voor. Verder hebben mensen met een droge huid een verhoogde kans op het krijgen van keratosis pilaris. Hetzelfde geldt voor mensen met een zogenaamde atopische constitutie. Atopisch constitutie of atopie betekent een aanleg voor het krijgen van bepaalde allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en allergisch astma.

Welke symptomen geeft het?

Keratosis pilaris leidt vaak tot ruwe rode plekken aan de strekzijde van de armen, vooral de bovenarmen. Soms komen de ruwe rode plekken aan de strekzijde van de benen voor. De plekken zijn ruw door kleine rode bultjes ter plekke van de haarzakjes. Soms gaat de aandoening gepaard met irritatie of jeuk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal wordt de diagnose gesteld op grond van de symptomen. Bij twijfel kan de diagnose worden bevestigd met weefselonderzoek. Hiervoor wordt een klein stukje huid uit een huidafwijking verwijderd. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje verwijderde huid heet het huidbiopt. Het huidbiopt wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij worden kenmerkende afwijkingen gevonden. In de opperhuid (epidermis) wordt rond de haarfollikel toegenomen verhoorning (hyperkeratose) gezien.

Wat is de behandeling?

Keratosis pilaris is een onschuldige aandoening die in principe niet hoeft te worden behandeld. Als er klachten zijn kan eventueel een zalf worden aangebracht die keratolytisch werkt. Dat betekent dat het de verhoorning van cellen in de haarfollikels tegengaat. Voorbeelden van dergelijke keratolytica zijn salicylzuurzalf en ureumzalf.

Wat is het beloop?

Keratosis pilaris begint meestal op de kinderleeftijd. Over het algemeen zal de aandoening levenslang blijven bestaan. Met het ouder worden zal de aandoening bij een deel van de mensen verdwijnen. Bij anderen is sprake van verergering met het toenemen der jaren.

Synoniemen

anservel

Engelse vertaling

keratosis pilaris, pillar keratosis


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven