Keratoconus

Bijgewerkt op 2 oktober 2023 door Simpto.nl

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een aandoening van het oog waarbij het hoornvlies dunner wordt en daardoor gaat uitpuilen.

op deze foto is het naar voren uitstekende hoornvlies goed zichtbaar

Hoe vaak komt het voor?

Uit onderzoek is gebleken dat keratoconus voorkomt bij ongeveer 1 op de 375 mensen. De aandoening begint meestal op jongvolwassen leeftijd.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van keratoconus is niet goed bekend. Bij een klein deel van de mensen met keratoconus komt de aandoening in de familie voor. Bij hen speelt erfelijke aanleg dus mogelijk een rol.

Verder zouden mensen met een zogenaamde atopische constitutie meer kans hebben op het krijgen van keratoconus. Atopische constitutie betekent een aangeboren aanleg voor het krijgen van aandoeningen als astma, atopisch eczeem en hooikoorts.

Keratoconus komt vaker voor bij mensen met bepaalde ziekten, zoals:

Welke symptomen geeft het?

Mensen met keratoconus kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen krijgen:

  • onscherp zien
    • door de toegenomen bolling van het hoornvlies ontstaat bijziendheid
  • jeuk aan het oog
  • zwelling van het hoornvlies (cornea-oedeem), wat kan leiden tot:
    • vertroebeling van het hoornvlies – dit kan zichtbaar zijn als een witte vlek op het hoornvlies

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het oog van opzij te bekijken is het uitpuilende hoornvlies vaak al zichtbaar. Daarnaast kan sprake zijn van een zogenaamde Fleischer-ring. Dat is een bruine ring in het hoornvlies. Deze ontstaat door neerslag van ijzerdeeltjes in het hoornvlies.

Een oogarts kan met een zogenaamde spleetlamp de verdunning van het hoornvlies zien. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van corneatopografisch onderzoek.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende manieren waarop keratoconus kan worden behandeld. Er is geen behandeling waarmee keratoconus kan worden genezen. Wel kan achteruitgang worden geremd. De belangrijkste behandelingen zijn speciale contactlenzen, crosslinking van het hoornvlies, en hoornvliestransplantatie.

Sclerale contactlenzen

De behandelend oogarts kan zogenaamde sclerale contactlenzen voorschrijven voor mensen met keratoconus. Het gaat om harde contactlenzen die groter zijn dan normale contactlenzen. Hierdoor steunen ze op het oogwit (sclera) in plaats van op het hoornvlies. Ze verbeteren de gezichtsscherpte zonder het hoornvlies te irriteren.

Corneale crosslinking

Met deze behandeling worden de collageenvezels in het hoornvlies op chemische wijze met elkaar verbonden. Dat betekent dat chemische verbindingen tussen collageenvezels worden gemaakt. Dit wordt ‘crosslinking’ genoemd. Hierdoor wordt het hoornvlies sterker. Het gevolg is dat verdere verdunning en uitpuiling van het hoornvlies wordt tegengegaan.

Wat is het beloop?

Keratoconus kan langzaam toenemen in ernst. Daarom zullen mensen met deze aandoening vaak jaarlijks op controle moeten komen bij de oogarts.

Verder lezen / Referenties

  • MRJ Mevissen, MF Hoogslag-Bienfait, R Stoutenbeek, L Olie, RJHJ Wijdh, ‘Denk aan keratoconus bij oogwrijven en waziger zicht‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische Les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 september 2023; 167(39): pagina’s 14-19.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met keratoconus.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven