Bijgewerkt op 4 maart 2017
Wat is keloïd?
Keloïd is overmatige littekenvorming. Het wordt vaak gezien bij mensen van Afrikaanse afkomst. Een andere naam voor keloïd is hypertrofisch litteken.
Symptomen keloïd
Keloïd geeft verdikking van littekenweefsel ter plaatse van een wond. Het littekenweefsel is meestal wat donkerder dan de huid zelf en kan, onder invloed van zonlicht, nog donkerder worden. Het keloïd kan jeuken, vooral in de beginfase.
Bij wie komt het voor?
Bij mensen die hiervoor gevoelig zijn komt keloïd voor na allerhande beschadigingen van de huid en het onderliggende bindweefsel. Voorbeelden zijn operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, acne en zelfs na schaafwonden. Door sommige Afrikaanse stammen wordt keloid moedwillig aangebracht als lichaamsversiering.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts zal keloïd meestal snel herkennen. Soms zal besloten worden een huidbiopsie te doen om andere oorzaken uit te sluiten.
Behandeling en preventie
Bij mensen die hiervoor gevoelig zijn is preventie van keloïd niet mogelijk. Behandeling is meestal niet echt nodig maar vaak om cosmetische redenen gewenst. Verschillende behandelingsmethoden worden toegepast:
- Bevriezen (= cryotherapie): net als bij de behandeling van wratten kan ook keloidweefsel door bevriezing worden verwijderd.
- Injecties met corticosteroiden
- Bestraling
- Operatie
Beloop
Meestal zal het keloïd na verloop van tijd iets afnemen in omvang. Ook is het mogelijk dat het keloïd ontstoken raakt, bijvoorbeeld doordat kleding er steeds overheen schuurt. In ernstige gevallen kan keloid als het ware in de weg gaan zitten zodat de beweeglijkheid van bepaalde gewrichten bepert wordt. Ten slotte zal keloïd in veel gevallen gezien worden als een cosmetisch probleem. Dit is met name het geval als het keloïd ook nog donkerder is dan de rest van de huid.
Synoniemen voor keloïd zijn keloid, hypertrofisch litteken, littekenhypertrofie en litteken hypertrofie
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 4 maart 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 4 maart 2017
Ik heb een keloïd zitten op mijn borstkas, als je zomers een shirtje aan heb kijkt meteen iedereen ernaar en is de vraag: Wat is dat? Best wel vervelend.
Ik heb de injecties erin gehad maar daarna wordt het alleen maar erger hij is groter geworden en pijnlijker!
Naar mijn mening is er weinig aan te doen dat hij ook echt weg zal blijven of heeft iemand een goede tip voor mij?
Ik heb het ook op de borst ,
Irritant , vaak jeukt het en bij weersveranderingen doet het pijn , soms een stekende pijn , ik denk zelf dat het beste is dat je het op 50 jarige leeftijd laat weghalen .
Dan kan het de komende halve eeuw weer groeien tot het formaat wat je nu hebt bijv , tenminste zo zie ik het .
Het kan groter terug komen maar als je eenmaal 75 bent dan ben je daar wat minder zuur van als nu denk ik .
In de zomer als je je shirt uit trekt en gaat zwemmmen denkt iedereen dat je een heftige brandwond of iets hebt idd
Erg confronterend vaak , het ziet er kut uit idd .
Maar goed .
1 voordeel , we hebben “ donker “ bloed en zijn geen kaaskoppen haha
Beetje flauw maar ja , zo relativeer ik het maar wat