Keelontsteking

Bijgewerkt op 28 september 2022

Wat is een keelontsteking?

Een keelontsteking is een ontstoking van het slijmvlies in de keel. Het is een zeer vaak voorkomende en meestal onschuldige aandoening.

Andere namen zijn ‘ontstoken keel’ en ‘keelinfectie’. De medische term is ‘faryngitis’.

Wat is de oorzaak?

Keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de keel met een virus. Dit wordt een virale faryngitis genoemd. In sommige gevallen wordt keelontsteking veroorzaakt door een bacterie. Dit wordt bacteriële faryngitis genoemd. Meestal gaat het om een zogenaamde streptokok. Bij een dergelijke bacterie infectie is er meestal wit of gelig beslag zichtbaar in de keel.

Wat is de behandeling?

Een keelontsteking gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Behandeling is alleen nodig als de klachten ernstig zijn of lang aanhouden, of als de dagelijke activiteiten worden belemmerd. Dan kan worden behandeld met antibiotica. Het is echter niet altijd duidelijk voor een arts of een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of door een bacterie.

Wat kan ik zelf doen?

Zorg ervoor dat – ondanks de keelpijn – voldoende vocht ingenomen wordt. Dit voorkomt uitdroging (dehydratie).

Wanneer antibiotica?

Keelontsteking die door een virusinfectie wordt veroorzaakt zal niet reageren op behandeling met antibiotica. De aandoening moet vanzelf overgaan.

Bij keelontsteking die door een bacterie wordt veroorzaakt is een kuur van een week met penicilline of een soortgelijk antibioticum afdoende. Het is van belang om de kuur af te maken. Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica vanwege het risico op het ontstaan van resistentie van bacterien tegen antibiotica.

Ook zal worden behandeld met antibiotica als er een verhoogd risico is op het ontstaan van complicaties, zoals bij mensen die in het verleden acuut reuma hebben gehad of mensen die een verminderde weerstand hebben.

Engelse vertaling

pharyngitis, throat infection, infection of the throat

Synoniemen

Andere namen voor keelontsteking zijn ontstoken keel, faryngitis, acute faryngitis en keelinfectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven