Juveniele dermatomyositis

Bijgewerkt op 24 februari 2022

Wat is juveniele dermatomyositis?

Juveniele dermatomyositis is een aandoening waarbij de huid en de spieren zijn aangetast. De aandoening komt voor bij kinderen. Eenzelfde soort aandoening komt ook voor bij volwassenen. Dan wordt het ‘dermatomyositis’ genoemd. ‘Juveniel’ betekent dus dat het bij jongeren optreedt.

Wat is de oorzaak?

Juveniele dermatomyositis wordt veroorzaakt doordat het afweersysteem van het lichaam zich richt tegen bepaalde structuurtjes in de bloedvaten. Hierdoor ontstaat een ontsteking in bloedvaten door het hele lichaam. Een ziekte waarbij het afweersysteem zich richt tegen onderdelen van het eigen lichaam wordt ‘auto-immuunziekte’ genoemd. Juveniele dermatomyositis is dus een auto-immuunziekte. Waarom het afweersysteem zich tegen de bloedvaten in het eigen lichaam keert is niet helemaal duidelijk.

Hoe vaak komt het voor?

Juveniele dermatomyositis is een zeldzame ziekte. De aandoening wordt jaarlijks in Nederland bij naar schatting 10-15 kinderen vastgesteld.

Bij wie?

De meeste kinderen bij wie de ziekte wordt vastgesteld zijn 4-7 jaar of 12-15 jaar oud. Er zijn dus twee leeftijdspieken. De aandoening komt ongeveer twee keer vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Welke klachten geeft het?

Juveniele dermatomyositis kan zeer verschillende klachten geven. Hieronder staan de meeste vermeld.

  • Moeheid
  • Zich niet lekker voelen
  • Huiduitslag op ellebogen, knieën en in het gezicht
  • Minder kracht, waardoor bijvoorbeeld moeite met lopen, moeite met traplopen, moeite met fietsen

Wat is de behandeling?

Juveniele dermatomyositis wordt behandeld met geneesmiddelen. Net als bij andere auto-immuunziekten wordt ook juveniele dermatomyositis behandeld met afweeronderdrukkende middelen. De meest voorgeschreven middelen zijn corticosteroïden, zoals prednison en methylprednisolon. Ook methotrexaat wordt regelmatig voorgeschreven.

Engelse vertaling

juvenile dermatomyositis

Synoniemen

Andere namen voor juveniele dermatomyositis zijn juveniele DM en JDM.

Referenties / Verder lezen

  • R Boogaard, VR Drexhage en LWA van Suijlekom-Smit, ‘Twee kinderen met huiduitslag en spierzwakte: juveniele dermatomyositis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 21 januari 2005; 149: pagina’s 146-150.
  • J Lim, A van Royen-Kerkhof ea, ‘Myositis is meer dan een spierziekte‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 24 februari 2018; 162(8): pagina’s 23-28.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven