Juveniel xanthogranuloom

Bijgewerkt op 23 maart 2021

Wat is juveniel xanthogranuloom?

Juveniel xanthogranuloom is een zeldzame huidafwijking die voorkomt bij jonge kinderen. De aandoening leidt tot het ontstaan van rode, gele of geelbruine bultjes, vooral in het gezicht, op het hoofd en in de nek. Meestal verdwijnen de bultjes na verloop van één tot enkele jaren vanzelf.

Wat is de oorzaak?

Juveniele xanthogranulomen ontstaan doordat een bepaalde soort cellen, histiocyten genaamd, zich snel gaan vermenigvuldigen. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend. Omdat de aandoening leidt tot vermenigvuldiging en ophoping van histiocyten is het een vorm van histiocytose.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening leidt tot gele, oranje of roodbruine vlekjes of bultjes op de huid. De huidafwijkingen komen meestal voor op het hoofd, in het gezicht, in de hals of nek, op de borstkas en bovenaan de rug. Ze kunnen echter ook elders op het lichaam voorkomen. Zo kunnen de afwijkingen ook in het oog ontstaan en zelfs leiden tot blindheid aan het oog.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een dermatoloog kan op grond van de typische huidafwijkingen vermoeden dat het om juveniel xanthogranuloom gaat. De diagnose kan worden bevestigd met een huidbiopsie. Daarbij wordt een stukje huid uit ̩̩n van de huidafwijkingen verwijderd. Dit stukje huid Рhet biopt genaamd Рwordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Daarbij is een ophoping van histiocyten zichtbaar.

Verder lezen / Referenties

  • Y Chao Weng & NJ Deenen, ‘Een dreumes met gele bultjes op zijn hoofd‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 19 maart 2021; 165(11): pagina 33.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven