Jicht

Wat is jicht?

Jicht is een aandoening waarbij kristallen van urinezuur neerslaan in gewrichten. In meer dan de helft van de gevallen gebeurt dit in het gewricht aan de basis van de grote teen. Dit kan leiden tot hevige pijn: jichtaanvallen.

jicht
ophoping uraatkristallen in gewricht

Oorzaak jicht

Jicht wordt veroorzaakt door een verhoogd urinezuur gehalte in het lichaam. Dit kan worden veroorzaakt doordat de voeding grote hoeveelheden urinezuur bevat. Het kan ook worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking.

Symptomen jicht

Als urinezuurkristallen neerslaan in een gewricht kan dit leiden tot pijn, zwelling en roodheid van het gewricht. Deze klachten komen vaak in aanvallen. Er wordt dan gesproken van een ‘jichtaanval’. De pijn bij een jichtaanval is vaak dusdanig dat lopen bemoeilijkt wordt. De klachten treden vaak ‘s nachts of ‘s ochtends op.

Door ophoping van de urinezuurkristallen ontstaat ook vaak een knobbel ter plaatse van het aangetaste gewricht. Dit wordt een ‘tophus’ of ‘jichtknobbel’ genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Bij lichamelijk onderzoek kunnen afwijkingen aan de gewrichten worden gezien. Ook kan bijvoorbeeld zwelling van de knie door ophoping van vocht in de knie worden gevonden.

Bij bloedonderzoek wordt meestal verhoogd urinezuur gehalte gemeten. Dit wordt ‘hyperuricemie’ genoemd.

Eventueel kan een punctie in het gewricht worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Hierbij wordt een klein beetje vocht uit het ontstoken gewricht opgezogen en onder de microscooop beoordeeld. Hierin zijn meestal urinezuurkristallen zichtbaar.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Jicht is een vaak voorkomende aandoening. Jaarlijks wordt deze diagnose bij naar schatting 12.500-15.000 mensen in Nederland gesteld. De aandoening komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ongeveer vijf keer vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Behandeling jicht

Jicht wordt behandeld met geneesmiddelen. Enerzijds zijn er geneesmiddelen voor de behandeling van een jichtaanval. Dit zijn bijvoorbeeld pijnstillers als diclofenaccolchicine en corticosteroïden. Daarnaast zijn er middelen die juist bedoeld zijn om een jichtaanval te voorkomen. Deze middelen verlagen het urinezuur gehalte in het bloed, zodat de kans op neerslag van urinezuurkristallen afneemt. Voorbeelden van dit soort middelen zijn allopurinol en Adenuric (febuxostat).

Nieuwe ontwikkelingen

Een nieuw middel tegen jicht is pegloticase. Het is op dit moment nog niet in Nederland op de markt maar is wel al goedgekeurd door de Europese gezondheidsautoriteiten.

Engelse term

gout

ICD-10 code

M10


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 december 2017