Ischemische colitis

Bijgewerkt op 16 juli 2021

Wat is ischemische colitis?

Ischemische colitis is een een aandoening waarbij de dikke darm ontstoken raakt doordat het slijmvlies van de dikke darm onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Het wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing of afsluiting van de slagader die de dikke darm voorziet van bloed.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Ischemische colitis wordt jaarlijks in Nederland bij zo’n 2.000 mensen vastgesteld. Meestal gaat het om ouderen. De aandoening komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Ischemische colitis wordt veroorzaakt door een sterke afname van de doorbloeding van de dikke darm. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een afname van de bloeddruk (hypotensie), bijvoorbeeld door hartfalen, een bloedpropje (trombose) in de darmslagader, een draaiing van de darm (volvulus) en ontsteking van de bloedvaten (vasculitis). Door de afgenomen doorbloeding komt het weefsel van de dikke darm zonder zuurstof te zitten. Dit leidt tot ontsteking in de dikke darm (colitis).

Welke symptomen geeft het?

Ischemische colitis kan tot de volgende klachten leiden:

  • buikpijn
    • vaak heftige pijn
    • pijn zit vaker links dan rechts
  • bloedverlies uit de anus
  • bloedstolsels bij de ontlasting
  • temperatuursverhoging

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak vermoed op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van bloedonderzoek. Om de diagnose te bevestigen wordt meestal een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) uitgevoerd.

Coloscopie

Hierbij wordt via de anus een slang met camera in de dikke darm gebracht. De arts kan hiermee het slijmvlies van de dikke darm beoordelen. Dat is ontstoken en heeft vaak een kenmerkend aspect met oppervlakkige zweren en korrelige afwijkingen. Tijdens de coloscopie kan een zogenaamde biopsie worden genomen. Daarbij wordt een stukje weefsel uit zo’n afwijkingen geprikt. Dit kan vervolgens door de patholoog onder de microscoop worden bekeken. Het vertoont afwijkingen die kenmerkend zijn voor ischemische colitis.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie is het van belang om de darm rust te geven. Dit betekent dat tijdelijk niet gegeten en gedronken mag worden. Hiervoor is opname in het ziekenhuis noodzakelijk zodat via een infuus voeding en vocht kan worden toegediend. Ook kan, om infectie door bacteriën te voorkomen, eventueel een antibioticum worden toegediend via het infuus.

Soms is het nodig om met een operatie het aangetaste deel van de dikke darm te verwijderen, bijvoorbeeld bij veel bloedverlies of het ontstaan van gangreen. Dit wordt een partiële colectomie genoemd. De gezonde uiteinden worden vervolgens weer aan elkaar vastgemaakt. Verder kan genezing van de aandoening gepaard gaan met vernauwing van het aangetaste deel van de dikke darm. Als dit ertoe leidt dat de ontlasting niet goed kan passeren kan dat ook een aanleiding zijn om te opereren.

Hoe kun je het voorkomen?

Maatregelen die het ontstaan van hart- en vaatziekten tegengaan kunnen de kans op het krijgen van ischemische colitis verlagen. Dat betekent voldoende lichaamsbeweging, gezond eten, vermijden van overgewicht en niet roken.

Engelse vertaling

ischemic colitis

Verder lezen / Referenties

  • GGM Verkerk & JHM van Tongeren, ‘Ischemische colitis‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Capita selecta’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1987; 131(10): pagina’s 391-394.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven